Велинград - online - Предлагат М. Шарков и Г. Попов посмъртно за почетни граждани 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Предлагат М. Шарков и Г. Попов посмъртно за почетни граждани
Публикувано 2010-09-11 09:45:13 от темпо

Управителят на Дружба “Родина” - Велинград Емил Моллов и председателят на местното Дружество за защита на Родопите Георги Пашов внесоха в Общинския съвет предложение посмъртно да бъде присъдено званието “Почетен гражданин на Велинград” на двама видни дейци на Дружба “Родина” в Чепинско през ХХ век - Мустафа (Маню) Шарков и Герасим Попов. Ето как е аргументирано предложението:

“На 1.IV.2010 г. се навършиха 70 години от създаването на клон на Дружба “Родина” в Чепинско. Тази самобитна българомохамеданска културно-просветна организация възниква по инициатива на будни и прогресивни младежи българомохамедани от Смолян и Смолянско и ратува за сближаването на всички българи с различни вероизповедания, за културно-просветно, битово и духовно издигане на потомците на помохамеданчените българи.
Клонът на Дружба “Родина” в Чепинско в изпълнение на приетия устав развива разнообразна и родолюбива дейност сред българите-мохамедани в района – провеждане на родински утра и вечеринки, посещение на подходящи филми, разпространение на интересна художествена литература, списания и вестници, организиране на сказки по научнопопулярни, здравни и практически въпроси, издирване на изявени ученици от средите на българите-мохамедани и изпращане в други учебни заведения за получаване на по-високо образование и др.
Ръководители на чепинския клон на Дружба “Родина” са Мустафа (Маньо) Я. Шарков и Герасим Н. Попов. По професия свещенослужители от различни вероизповедания, те се посвещават всецяло на идеите на “Родина” и родинци. За целта те се изявяват не само като активни организатори и ръководители на дейността на родинци в Чепинския край, но са талантливи публицисти и краеведи. Публикуваните от тях материали на страниците на сборника “Родина”, сп. “Родопи” и “Нация и политика, във вестниците “Чепино”, “Красногор”, “Тракиец” имат и днес актуално звучене.
С оглед на всичко това Шарков и Попов са достойни продължители на делото на поп Методи Драгинов, на свещеник Илия Попатанасов ((поп Топорчо), Стою Докумов и др. и заслужено могат да бъдат считани за възрожденци от ново време.
Родолюбивата дейност на М. Шарков и Г. Попов е “възнаградена” след края на Втората световна война чрез изпращането им в лагери и подлагането им на необосновани репресии. Въпреки всичко те остават верни на идеята си да служат на България и българския народ, защото, както Шарков сам пише: “Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход”.
Във връзка с това необходимо е да посочим, че през 1946 г. М. Шарков в качеството си на районен мюфтия за Чепинско и Разложко изпраща до Мирната конференция в Париж телеграма, че Родопите са неделима част от България и са населени с чисти българи. Тя е израз на неговата гражданска доблест и смелост и е сериозен довод срещу териториалните претенции на съседни държави.
С оглед на горното Дружба “Родина” и Дружеството за защита на Родопите – Велинград ви молят, уважаеми общински съветници, да постановите решение, с което да удостоите Мустафа (Маньо) Я. Шарков от с. Драгиново и Герасим Н. Попов от гр. Велинград посмъртно със званието “почетен гражданин на Велинград”. Те заслужават това!”
Предложението е изпратено до кмета на общината Иван Лебанов и до Общинския съвет и обсъждането му предстои.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води