Велинград - online - Свилен Топчиев: “Лепеница” е дива пещера, ще предложи различно изживяване на тур 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Свилен Топчиев: “Лепеница” е дива пещера, ще предложи различно изживяване на тур
Публикувано 2010-09-11 09:56:18 от темпо

Свилен Топчиев е председател на ракитовското сдружение “Суткя” - неправителствена организация, която направи много, за да може пещерата “Лепеница” отново да отвори врати за туристи. Сдружението развива разнообразна обществено полезна дейност, а от 2009 г. е и колективен член на Българското дружество по спелеология като правоприемник на създаденото на 27 юли 1930 година Пещерно дружество в Ракитово. Потърсихме г-н Топчиев, за да получат читателите на “Темпо” по-пълна информация как и при какви условия вече ще може да бъде посещавана затворената от дълго време пещера:


- Г-н Топчиев, какво ще се случи на 11 септември 2010 г. в пещерата “Лепеница”?
- По идеята на Община Ракитово и Община Велинград, сдружение “Суткя” и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград на 11 септември ще бъде тържествено отворена за посещение част от пещера “Лепеница”.
През април 2010 г. Министерството на околната среда и водите издаде заповед, с която разреши посещенията в първите 600 метра от втория етаж на пещерата. Така наложената през 1962 година забрана отпадна и режимът бе променен. Предстои малко обезопасяване на тези 600 метра в някои участъци, имаме проект, който се съгласува с РИОСВ. Посещенията на туристи ще бъдат само с водач пещерняк - вече имаме обучени по съответните правила. Групите посетители ще са малки, по 7-10 човека. Засега пещерата няма да е осветена и ще се влиза само с екипировка. Желаещите могат да се обадят в сдружение “Суткя” и ние ще предоставим обучен пещерняк.
- Защо туристите да изберат точно “Лепеница”?
- “Лепеница” ще предлага нещо различно от всяка друга пещера. Тя е запазена в абсолютно натурален вид, в нея няма промени, няма осветление и спомагателни съоръжения - “Лепеница” е дива пещера. В по-трудните участъци се лази с ръце и крака, затова наличието на екипировка и водач е задължително. Благодарение на това “Лепеница” ще предложи на туриста едно съвсем различно изживяване.
- Ще се заплаща ли за влизане в пещерата?
- Да, ще има заплащане. Таксата е нужна за осигуряване екипировка и на водач, както и за поддържане на пространството около входа на пещерата.
- Как ще рекламирате новата атракция за туристите?
- Ще разчитаме на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград. Преди месеци в Ракитово се проведе голяма среща, на която бяха обсъждани възможностите за алтернативен туризъм, включително като допълнение към СПА-туризма във Велинград. Пещерният туризъм е само част от пакета алтернативни форми, с които можем да привличаме туристи. Хубаво е освен СПА-центровете да предложим и повече атракции за туристите във Велинград и Ракитово.
- Какви са задачите пред общините Ракитово и Велинград по отношение на пещерата “Лепеница”?
- Надяваме се предстоящото откриване на 11 септември да подтикне общините да оправят двата подхода към пещерата - откъм Велинград и откъм Ракитово. Освен оправянето на пътищата, е нужно да се помисли и за паркинг, за да има къде да оставят колите си бъдещите посетители.
Ще отбележа и че дейността на “Суткя” е изцяло доброволна. Ние сме готови да вложим още доброволен труд, особено за обезопасяване на пещерата. Но не можем сами и имамем нужда от съдействието на общините. Например за финансиране на довършителните курсове за планински водачи, които минаха първия модул, но имат още два модула. Община Ракитово подпомогна обучението на водачите пещерняци. Разчитаме Община Велинград и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград да ни подадат ръка за довършване обучението на планинските водачи.
- Как ще продължи работата на “Суткя” в посока алтернативен туризъм?
- Развитието на алтернативния туризъм има две страни. Едната е свързана с обектите, които искаме да покажем - крепости и други исторически места, изграждане на места за почивка, туристически атракции и т.н. Докато тази страна все още не е довършена, няма добра маркировка, няма маршрутни пътеки, няма пейки и беседки, голяма част от обектите се нуждаят от още много работа и на преден план излиза втората страна - планинските водачи. Тяхна е задачата да разказват, да станат добри аниматори, да запълнят празнотите в туристическата инфраструктура с повече информация. Така че за момента ще разчитаме на обучените водачи и ще продължим да работим за съхранение на обектите на културно-исторически туризъм, за довършване и разнообразяване на атракциите. Отварянето на “Лепеница” ни прави оптимисти!
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай