Велинград - online - Отварят част от “Лепеница” за туристи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Отварят част от “Лепеница” за туристи
Публикувано 2010-09-11 09:59:06 от темпо

Чакана от години новина вече е факт: идната събота, 11 септември, пещерата “Лепеница” ще бъде официално отворена и ще посрещне тържествено първите туристи. Засега те ще могат да видят малка част от красотите на пещерата, но първата стъпка във вярната посока вече е направена.

Съвместните усилия на кметовете на общините Ракитово и Велинград - Емилия Еленкова и Иван Лебанов, на председателя на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов, на Българската федерация по спелеология и ракитовското сдружение “Суткя” доведоха до този конкретен резултат. Очаква се събитието да доведе тук и официални гости, ато сред поканените е и заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.
Знаменателно е, че “Лепеница” отново ще отвори врати за туристи през лятото на 2010 г. - точно 80 години след създаването на първото Българско пещерно дружество на неговия първи клон в провинцията - пещерното дружество в Ракитово, което прави и първите опити за благоустрояване на пещерата. Това е добър знак, че има хора, които продължават започнатото от първооснователите на пещерното движение на местно и национално ниво.
Определяната като “приказна” пещера “Лепеница” е разположена в подножието на връх Сютка, в землището на община Ракитово. Отстои на около 10 kилометра югоизточно от гр. Ракитово и на 7-8 километра от Велинград по пътя за гр. Сърница.
Пещерата е на три етажа, като в долния етаж тече подземна река, която избликва като най-големия карстов извор в България - “Клептуза”. Вторият етаж е сух и именно част от него ще бъде отворена за туристи. От пещерата са проучени и картирани още над 1 300 метра. “Лепеница” е национален туристически обект от 1960 г. и се слави с уникална фауна, красиви зали, пещерни бисери и пещерни кратери, каквито се срещат само тук в България и в още една пещера във Франция.
В анкетата за избор на “Седем чудеса на Чепинския край”, проведена от Исторически музей - Велинград и вестник “Темпо”, участвалите велинградчани и гости на курорта с най-голям брой гласове поставиха на първо място “Клептуза” и “Лепеница”. Именно това интересно съчетание от пещера и извор наистина е едно от чудесата на нашия дял на Родопите и заслужава да бъде показано на туристите.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола