Велинград - online - Иво Маринов, зам.-министър с ресор туризъм:При първа възможност пътят за Якоруда 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Иво Маринов, зам.-министър с ресор туризъм:При първа възможност пътят за Якоруда
Публикувано 2010-09-14 08:42:42 от темпо

Иво Маринов (на снимката в средата), заместник-министър с ресор туризъм в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), посети Велинград по повод откриването на пещерата “Лепеница”. Вечерта преди откриването г-н Маринов разговаря с председателя на местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов, а на излизане от пещерата даде блиц-интервю за местните медии:

- Г-н Маринов, какви конкретни ангажименти ще поеме МИЕТ за развитието на пещерата “Лепеница”, както обявихте в словото си при откриването?
- Ще поемеме ангажименти, свързани с нашите компетенции. Въпросът е двете общини Велинград и Ракитово да имат конкретни искания. Тогава ще видим дали ние можем да помогнем или ще ги насочим към институциите, които могат да сторят това.
- Хареса ли ви пещерата?
- Да, много и трябва да бъде запазена и показана на туристите в този автентичен вид.
- Правителството обяви, че от догодина ставката по ДДС в сферата на туризма ще стане 9%. Управителният съвет на най-голямата браншова организация БХРА (Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация) обаче е против предлаганата промяна и настоява ДДС да остане 7%. Ще постигнете ли съгласие и за какво ниво на ДДС?
- Безспорно имаме единомислие по въпроса, че ставката трябва да се уеднакви за туроператорите и за неорганизираните клиенти, а такова е и изискването на Еввропейската комисия. Сега има дискриминация с разделението на туристите на организирани и неорганизирани. Водят се консултации с участието на министерствата на финансите и на икономиката и на туристическия бранш в посока ставката да е неутрална: да не печели фискът и да не губят туроператорите и занимаващите се с туризъм. Никой не е доволен, когато се вдигат данъци. Търсим взаимо приемливо решение около 9%, всичко опира до цифри. В различните райони дялът на организираните и неорганизираните туристи е различен, съотношението най-общо е 85 към 15%. Тази седмица предстоят нови срещи.
- Голям проблем не само за туристическия бранш във Велинград е състоянието на пътя Юндола - Якоруда, който е основната ни артерия към и от Гърция. Местните хотелиери писаха писма с настояване шосето да бъде ремонтирано - има ли шанс това да стане в обозрими срокове?
- Министър Трайчо Трайков е запознат с този проблем, при първа възможност този път трябва да се оправи.
- Някакъв конкретен срок?
- Не мога да посоча. Започва зимата, а и изготвянето на проект ще отнеме време. - Какви са резултатите от приключилия активен туристически сезон?
- Труден сезон, то е ясно. От гледна точка на броя туристи очакванията ни се изпълниха. От януари до юли 2010 г. ръстът на чуждестранните туристи е 5.4% спрямо 2009 г. Постъпленията обаче са малко над тези от 2009 г., но и в европейски и световен мащаб тази година в туризма предлагането е по-голямо от търсенето. Хотелиерите намалиха цените, така че приходите не следват увеличението на броя на туристите.Чакаме данните за август, ще има увеличение, но ще е по-малко.
- България вече се рекламира с 4 нови клипа. Харесват ли ви и ще изпълнят ли целта си да доведат повече туристи?
- Заданието за рекламните клипове е от 2008 г., сега ние започваме да ги излъчваме. От 21 септември започва рекламната кампания в Русия, през октомври в Германия, а след това във Великобритания. Не е важно дали клиповете харесват на мен, а да се харесат на туристите, да видим ефекта от тях.
(Изпозвани са въпроси и на други медии)

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води