Велинград - online - Най-интересните археологически находки за 2008-2010 г. 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Най-интересните археологически находки за 2008-2010 г.
Публикувано 2010-09-28 10:36:16 от темпо

Историческият музей на Велинград подреди в най-голямата си зала изложбата “Археологически открития и разкопки 2008-2010 година”. Това е една изложба от фотоси и експонати, запознаващи и разкриващи живота на траките и по-конкретно на тракийското племе беси. Тя доказва по безспорен начин, че в нашия край е имало живот преди 7 хиляди години.

Изложбата съдържа фотоси от местата в района на Велинград и общината, където нашите археолози са правили оглед и разкопки: местността “Калето” - неолитното селище, датирано от специалистите през V-то хилядолетие преди Христа; местността “Рандолин дол”; крепост и светилище в местността “Лакътска чука”; могилата в района на Милеви скали; групата могили в местността “Брези”; античното селище в местността “Старо Грашево”; ранновизантийската крепост в местността “Градот” и светилището в местността “Имането”; скално изсеченото светилище и мегалитното съоръжение и жертвен басейн в местността “Славееви скали” от II-I хилядолетие преди Христа и много фотоси от тракийското светилище на връх Острец.
Във витрините на зала № 1 са изложени част от експонатите, открити при разкопките: глинени предмети (цели съдове и фрагменти с украса тип “Цепина” от тракийско светилище в м. Калето) и метални находки (2 железни жезъла от Острец, бронзови фибули,бронзова гривна, железен ключ всичките от Острец), глинени прешлени за вретено, фрагмент от мраморна оброчна плочка от римско време (Острец) и фрагменти от мраморна олтарна преграда от раннохристиянска църква (Острец-Гергевана), а също и глинени лъжички от скално-изсечено светилище в м. Славеева скала от сондажни разкопки (II-I хил. пр. Хр.V, глинен съд (фрагменти) от зидана гробница в м. Станиловец (Тракийски период), глинени зооморфни и антропоморфни фигурки (Рандолин дол) и много други.
Археолозите на Историческия музей Асен Салкин и Димитър Байраков споделиха, че археологическият сезон още не е завършил и обходите продължават. Те призоваха към нетърпимост по отношение на иманярите, защото миналото принадлежи на всички и не е за продан.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола