Велинград - online - С песен слепите търсят приятели 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

С песен слепите търсят приятели
Публикувано 2010-09-28 10:51:05 от темпо

На 1 октомври в НДК в София ще бъде представено уникално танцово и музикално шоу на китайци, които са глухи, слепи и неми. Китайската държава е поела изцяло издръжката на състава, а процент от приходите от билети от всичките им концерти по света се отделя за подпомагане на хора с увреждания в Китай.

Шест дни по-късно уникален концерт ще има и в читалище “Отец Паисий” във Велинград: ще пеят и свирят три български състава с участието на слепи изпълнители. Разликата: българската държава не поема тяхната издръжка, а входът е свободен.
На наша сцена ще чуем и видим Смесения професионален хор на слепите “Акад. Петко Стайнов”, вокалната група “Teens” от училището за деца с нарушено зрение в София и вокално-инструменталния състав “Веселите момчета”. Концертът е много шарен, трите състава изпълняват съвсем различна музика: хористите се представя с откъси от класически опери, църковна музика и обработки на български народни песни; децата от “Teens” пеят рок и поп, а част от песните са им са написани от известния ракитовски композитор Георги Холянов, който също е сляп; “Веселите момчета” вдигат градуса с шлагери от българската и световна естрада.
Това разказва г-н Петър Матев, който посети Велинград в “тройно качество”: диригент на хор “Акад. Петко Стайнов”, председател на едноименната фондация и ръководител на проекта, по който Агенцията за хората с уврежданията финансира поредицата от концерти в различни български градове. Той припомня и факти от 75-годишната история на хора, създаден през 1935 г. и носещ името на акад. Петко Стайнов - останалият сляп от 11-годишна възраст композитор, пианист, диригент, преподавател, основател и първи председател на първото българско читалище на слепите, дълги години почетен председател на Съюза на слепите в България. През 1948 г. с правителствен указ хорът е обявен за професионален. Успява да изгради изключително богат репертоар - “Пели сме всичко с изключение на чалга”, шегува се диригентът Петър Матев. От 1999 г. обаче хоровият състав остава без издсръжка, тъй като Съюзът на слепите прекратява финансирането. Това дава подтик за основаването на фондация “Акад. Петко Стайнов”, чиято главна цел е да запази хора и да продължи работата на големия композитор в полза на слепите с музикални таланти. Вече 11 години хорът е жив с помощта на спечелени проекти и спонсори, много концерти, записи.
Г-н Матев е категоричен: “Изявите са много важни за незрящите певци, успяваме да откъснем хората от тяхната затвореност, концертите им дават движение, социални контакти, нови срещи, пътуване”.
Огорчението му личи, когато питаме за държавната политика и как тя помага на хората с увреждания да творят: “За държавна политика не искам да говоря, защото държавата я няма. Част от донорите, пред които кандидатстваме с проекти, са държавни институции, но това не е достатъчно. Най-добрата форма е да се участва с програми, защото така парите наистина отиват при тези, които се нуждаят от тях. За съжаление в България все още фондация е мръсна дума, не можем да осигурим пари за подмладяване на състава, за музикален педагог, който да работи с незрящите”.
На всеки концерт публиката си задава въпроса как слепите певци успяват да се справят с текста и нотите, как “виждат” диригента и постигат синхрон в изпълнението. Репетиционният процес има своите особености: три слепи хористки изписват на ръка с Брайлово писмо разучаваните произведения, след това певците разполагат само с партитурата за собствената си партия и за разлика от зрящите хористи запомнят много бързо и рядко им се налага да се връщат към партитурата. Диригентът тактува с крак, щрака с пръсти, обяснява темпото, разучават се всички партии едновременно, за да се усети произведението в неговата цялост. “Голямото подсказване” е отброяването в началото на всяка песен, след което диригентът остава много близо до изпълнителите и те буквално усещат движението на ръцете му. С най-голямо удоволствие хористите изпълняват църковна музика - според г-н Матев това е заради житейската ситуация, в която са поставени.
На концерт като този от голямо значение е и реакцията на публиката: “Сигурно някои ще дойдат с нагласата да съжалят хористите - важното е да не излязат от концерта с тази нагласа”, казва Петър Матев. Защото префосионалното ниво на хора е много високо - интересно е, че в Европа няма професионални хорове на слепи, а в България такъв е запазен.
Към това можем да добавим само думите на акад. Петко Стайнов, че слепите хора не се нуждаят от опекуни, а от приятели. И като приятели да отидем на концерта: 6 октомври, сряда, от 18 часа в читалище “Отец Паисий”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води