Велинград - online - Клептуза - на кого да бъде или какво да бъде? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Клептуза - на кого да бъде или какво да бъде?
Публикувано 2010-10-05 08:53:42 от темпо

Още в началото искам да заявя – приветствам общественото обсъждане за езерото Клептуза, но мисля, че темата на обсъждането не е най-точната. Защото всяка стратегия започва не с парите, а с най-важното - с мисията на дадения обект.

Този въпрос са обсъждали и селяните на с. Чепино през 1933 година, когато със собствени средства са изградили парка около езерото и оттогава Клептуза не е само някакъв извор, а място, което се посещава от хиляди туристи и символ на Велинград.
Никой досега не е повдигнал главния и болен въпрос: какво представлява сега Клептуза и това ли искаме да бъде? Някакво езеро, опасано от масите на десетки заведения? Закусвалня на открито? Бит-пазар? Какво представлява сега така нареченият парк около Клептуза? Има един интересен сайт, който се нарича”Изгубената България” и в него има снимки на Клептуза и на Велинград от 50-те и 60-те години на миналия век. Бих посъветвал много хора да надникнат в тези снимки и сами да почувстват величавата красота, спокойствие и тишина на онова езеро...
Очевидно някой иска да ни внуши, че става въпрос за някакъв обичаен общински обект. А Клептуза е феномен:
- най-големият карстов извор може би не само в България. Част от водата му се използва и за питейни нужди.
- източно над Клептуза се намира пресечна точка на 24 меридиан и 42 паралел - най-важната пресечна точка в България.
- има уникално местоположение - до важни комуникации (пътища и ж.п.линия), до красива горска местност, до парк, до река.
Но само по себе си тези природни дадености не са достатъчни. Безспорно е, че в сегашния си вид Клептуза не само не привлича, но и отблъсква множество посетители на града. Достатъчно е да посетиш многото форуми, за да се убедиш в това. Липсата на единна визия и управление са само част от причините. Ето защо според мен бъдещето на езерото трябва да е съвсем друго:
- То трябва да в единен комплекс с парка около него. За пример може да се вземат парка в Добрич с езерото в него, както и парка в Стара Загора, където водата е в дефицит. В този смисъл е изключително важно, че вече е в ход изпълнението на проекта за парковете на Велинград. Защото без тях той би бил един обикновен град...
- Търговците трябва да се изгонят далеч от езерото - за тях има достатъчно място и встрани, в началото на парка
- Трябва да се използват и съвременни аудио-визуални средства, светлини и т.н.. Какво пречи да има и вечерна феерия”Родопски легенди” край езерото?
Известно е как англичаните правят алеите в парковете си – не както искат някои чиновници, а там, където хората са утъпкали пътеки. Затова трябва да се направи социологическо проучване (или маркетинг-проучване) за това какво биха искали не само гражданите на Велинград, но и неговите посетители да бъде Клептуза? Какво ги дразни? Какво искат да се промени? За какво биха го посетили и биха посъветвали и други да го посетят?
И чак когато бъде решен въпросът за това КАКВО да представлява в бъдеще Клептуза, може да се мисли и за неговото финансиране. Аз съм изумен, че въобще се поставя този въпрос като вариантен. Та публично-частно партньорство, та ”сериозен частен инвеститор, като се защити местния частен бизнес”. Не ни ли стигнаха 20 години, за да разберем, че единствената цел на частника е печалбата? Мисля, че е безумие дори само идеята за подобни „частни” благодетели. И за да не ми възразява някой просто така, искам да напомня, че символът на Париж - Айфеловата кула се стопанисва от специално създадена общинска фирма. Нали се сещате, че ако беше предадена на някой предприемчив бълтгарин, отдавна да е превърната в скрап...
Ако правилно се формулира и осъществи бъдещето на Клептуза, то ще бъде и печелившо. И няма никакъв проблем да си остане общинска собственост. Защото би било престъпление да продадеш символа на града.
През 2011 година предстоят общински избори. Заслужава си на всеки кандидат за кмет и общински съветник да бъде поставен въпроса преди изборите: какво би направил от и за Клептуза? И тогава ние ще преценим дали ще го избираме...Другото са втръснали цитати от общи партийни програми..
Иван Велчев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води