Велинград - online - 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club


Публикувано 2010-10-12 08:52:19 от темпо

Никой не цени светлината повече от тези, които са лишени от нея. И когато точно те, слепите и незрящите, запеят “Нека бъде светлина”, това е много повече от песен - това е вик и послание, жажда и надежда.
С “Нека бъде светлина” на 6 октомври в залата на читалище “Отец Паисий” във Велинград приключи концертът на три формации, в които пеят и свирят незрящи изпълнители. Преди това малобройната публика стана свидетел на един едновременно професионален и емоционален спектакъл.

Първи на сцената излязоха 29 хористи от Хора на слепите “Акад. Петко Стайнов”. Под ръководството на Петър Матев, който насочва изпълнителите с ръце, а не с традиционната диригентска палка, те изпяха обработени фолклорни песни и оперни хорове от “Макбет” на Верди и “Лучия ди Ламермур” на Доницети. Изключително бе вокалното изпълнение на ръченицата от симфоничната сюита “Тракийски танци” на Петко Стайнов, което взриви публиката и бе наградено с нестихващи аплодисменти.
Г-жа Мария Димова, председател на Съюза на слепите във Велинград, благодари на хористите, че са избрали да гостуват в нашия град и им пожела още много успехи. Благодарност за прекрасните изпълнения поднесе председателят на ОНЧ “Отец Паисий” Цветан Котев, а диригентът на Градския хор “Н. Гяуров” Момчил Томов предложи двата хора да помислят за съвместна изява.
Детската вокална група “Teens” от училището за незрящи в София доказа, че не случайно е носител на много награди от фестивали у нас и в чужбина. Художественият ръководител на групата и автор на част от техните песни Георги Холянов, който е родом от Ракитово и също е сляп, присъства на концерта. Солистките Кристин Димитрова и Валя Димитрова пяха прекрасно - дано техният безспорен талант бъде оценен и намери подкрепа.
С кавъри на известни песни Вокално инструменталният състав “Веселите момчета” зареди с настроение на финала на концерта. Формацията е създадена от хористи в хора на слепите през 2000 г. и вече е натрупала победи и награди от различни конкурси и фестивали. Тримата изпълнители изправиха залата на крака и бяха извикани на бис.
Диригентът на хора Петър Матев благодари на специално на Цветан Котев, Иван Стоянов и Весела Цинцева за топлото и човешко отношение и съдействието за организирането на концерта в читалище “Отец Паисий” във Велинград. Към публиката той се обърна с думите, че присъствието им е знак за подкрепа към изпълнителите и доказателство, че тяхното изкуство достига до сърцата на хората.
Всеки от присъствалите на концерта отнесе със себе си много вълнение и поне малка частица светлина. Повече от жалко е, че до тази светлина не се докосна нито един представител на Общинска администрация - за срам дори нямаше кой да поднесе дежурната кошница с цветя. Нито един общински съветник не почете концерта, не дойдоха да покрепят колегите си местните детски музикални школи и състави, както и сдружения на хора с увреждания. Това за пореден път показа колко трудно е във Велинград “да бъде светлина”...
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води