Велинград - online - 5 октомври - ден за поклон пред юнаците от Балканската война 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

5 октомври - ден за поклон пред юнаците от Балканската война
Публикувано 2010-10-12 08:56:14 от темпо

На 5 октомври в местността Кара тепе беше отбелязана 98-та годишнина от началото на Балканската война. Събитието бе уважено от кметa Иван Лебанов, неговите заместници - Валентина Цветанова и Георги Янчев, директорът на СОУ “Васил Левски” Емил Моллов заедно с учениците от СИП “Краезнание” с ръководител Радка Тотолакова, възпитаници на СОУ ”Св.св. Кирил и Методий” и Професионалната гимназия по горско стопанство ”Христо Ботев”.

На тържеството, организирано от Дружеството за защита на Родопите, бе почетена паметта на войводата Иван Ботушанов и неговите съратници. Слово за Балканската война произнесе адвокат Костадин Ушев, който каза:
“На днешния ден преди една година ние дойдохме тук, за да присъстваме на откриването и освещаването на паметния знак, поставен тук в памет и за прослава на войводата Иван Ботушанов и неговите юнаци, тръгнали от тук на юг към Македония като авангард на освободителната българска армия в дните на Балканската война. Ние днес дойдохме пак тук. И ще идваме, и ще идваме, и ще идваме, за да утвърдим този ден 5 октомври като традиция за преклонение пред подвига и саможертвата на храбрите български воини, четници и доброволци, загинали по бранните полета за освобождението и обединението на целокупния български народ в единна българска държава.” Г-н Ушев припомни как в Чепинско веднага след обявяване на мобилизацията се формира голяма сборна чета, начело на която застават Й. Вапцаров, Л.Г. Колчагов, П.К. Яворов, М. Алексиев, Л. Топалов и К. Ушев, която още на 21.ІХ.1912 г. от Лъджене се отправя за Юндола и оттам през границата преминава като авангард на 27 пех. Чепински полк, настъпващ към Разложко. Военните власти установяват в Лъджене граничен пункт с началник Ив. П. Ботушанов, който формира една от най-големите чети в историята на освободителните борби на македонските българи, състояща се от 180 юнаци. Ораторът припомни заслугата на инж.-лесовъд Кирил Тодоров, дал лични средства за изработване, превозване и монтиране на открития точно преди година паметник на Иван Ботушанов.
Панихида в памет на загиналите в Балканската война отслужи отец Стоил от Ракитово. Сред присъстващите бе и внукът на войводата - Иван Ботушанов, офицери от запаса, представители на политически партии. Присъстващите се поклониха пред смелостта и саможертвата на българския народ и поднесоха цветя на мраморния паметен знак.
Петя Норова, СОУ “В. Левски”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай