Велинград - online - КЗК наложи солена глоба на кмета на Ракитово 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

КЗК наложи солена глоба на кмета на Ракитово
Публикувано 2010-10-12 09:32:42 от темпо

83 842.68 лева е размерът на глобата, която кметът на Община Ракитово трябва да плати според решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това са 10% от стойността на спечеления от общината проект за рехабилитация на общински зелени площи.

КЗК отмени като незаконосъобразно решението на кмета Емилия Еленкова от 27 юли 2010 г., с което е извършено класиране на участвалите в конкурса фирми. За изпълнител бе избрана “Проинвест строй” ЕООД, но решението е обжалвано пред КЗК от останалите участници в конкурса: “Дядо Божко” ЕООД, консорциум “Грийн билд”, “Братя Пашкутеви” и “Каро трейдинг” ООД. Комисията за защита на конкуренцията е преценила, че фирма “Дядо Божко” е била незаконосъобразно отстранена от участие в конкурса, а отстраняването на останалите фирми е основателно. Но спечелилата поръчката “Проинвест строй” ООД не отговаря на едно от условията на конкурса - през последните три години да има оборот от 2 милиона лева годишно. Затова с решението си КЗК връща процедурата на етап разглеждане на офертите и ново класиране.
Другото нарушение е, че кметът на община Ракитово Емилия Еленкова е сключила договора за изпълнение на поръчката с “Проинвест строй” ЕООД преди да изтече 14-дневният срок от уведомяването на фирмите-участнички, в който те имат право да подадат жалби. След промените в Закона за обществените поръчка такива жалби вече спират възлагането на поръчката.
Според юристи този случай е показателен за парадоксите на българското законодателство. КЗК установява закононарушенията и налага глоби, но не може да развали договора между общината и избраната фирма-изпълнител (де факто дейностите по изпълнение на проекта стартираха в средата на август). Развалянето на договора става само по съдебен ред, който в нашите условия обикновено е дълъг. Това е една от причините Европейската комисия да критикува българското законодателство и да настоява при подобни казуси глобите да са персонални. А сега плащат общините или държавните институции - тоест всички данъкоплатци, а за хазната на община Ракитово близо 84 000 лева глоба са много пари.
Проблемът има и друго измерение: в започналия публичен спор между кметицата Емилия Еленкова и искащите проверка на ОА общински съветници тя посочи, че нееднократно върху нея е упражняван натиск и даде като конкретен пример именно конкурса за избор на изпълнител по този проект за озеленяване. По думите на г-жа Емилия Еленкова общински съветници са настоявали да бъде избрана друга фирма, но тя не се е поддала на отправените към нея заплахи.
Не е за пренебрегване и “външния” ефект - проектът за озеленяване се финансира от Програмата за развитие на селските райони, а европейските финансови органи не гледат с добро око на подобни скандали.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола