Велинград - online - В памет на Владо Черноземски 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В памет на Владо Черноземски
Публикувано 2010-10-12 09:40:28 от темпо

В два последователни дни ВМРО-НИЕ и БНС организираха честване на 86 години от смъртта на Владо Черноземски във Велинград.
Легендарният четник и деец на ВМРО е роден през 1897 г. в с. Каменица като Величко Керин, но в историята остава с името Владо Черноземски и с извършването на атентата срещу сръбския крал Александър на 19 октомври 1897 г. в Марсилия.
Владо Черноземски също намира смъртта си в Марсилия, където е погребан в общ гроб. Преди години патриоти от Македония докараха пръст от гроба му и в градинката до църквата в Каменица бе поставена паметна плоча.
Вечерта на 9 октомври пред паметната плоча се събраха близки и роднини от Кериния род и членове на ВМРО-НИЕ от Пазарджик, Пловдив, Банско, Елхово, Разлог, Благоевград, които пристигнаха в автомобилна колона и с развети черно-червени знамена. Тук, както всяка година, бяха и гости от Босилеград, начело с председателя на българите от Западните покрайнини Иван Николов. Организатор на честването бе велинградската структура на ВМРО-НИЕ начело с Венцислав Еличин. Присъства националното ръководство на ВМРО-НИЕ в лицето на председателя Петко Атанасов и зам.-председателя Георги Тренчев и областното ръководство в лицето на Благо Петров (ВМРО-НИЕ организационно се раздели с ВМРО с лидер Красимир Каракачанов).
В църквата “Света Троица” отец Стоил отслужи панахида в памет на Владо Черноземски, след което пред старо евангелие, надупчено от куршуми, пред кръстосаните револвер и кама и пред портрета на Владо Черноземски клетва положиха нови членове на ВМРО-НИЕ от Ракитово и Велинград.
Възпоменателната плоча на Вл. Черноземски бе отрупана с венци и цветя, а организаторите бяха подготвили концерт с участието на ансамбъл “Чепино” и тържествена заря.
По повод подготвяното за следващия ден честване на БНС областният лидер на ВМРО-НИЕ Благо Петров коментира, че няма ревност, а напротив - радват се, че все повече хора признават делото на Владо Черноземски. Той е бил член на ВМРО, но подвигът му принадлежи на всички българи, каза Бл. Петров.
На 10 октомври членове на Българския национален съюз се събраха пред сградата на община Велинград, откъдето се отправиха към паметната плоча на Вл. Черноземски в Каменица. БНС провежда възпоменателни дни за героя вече няколко поредни години, а през седмицата организира в Пазарджик и футболен турнир на негово име.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай