Велинград - online - ОТЗВУК: Искаме си баните 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ОТЗВУК: Искаме си баните
Публикувано 2010-10-12 09:55:32 от темпо

На 30 септември се проведе редовната сесия на Общински съвет Велинград. В пространството се носеше мълвата, че ще се разгледа състоянието на Чепинските бани. Около тридесетина граждани присъствахме с намерение да вземем участие в дебатите. За съжаление, тази точка бе свалена от дневния ред. Г-жа София Ключкова се опита в изказването си да вметне темата за баните, но думата й бе отнета много грубо. Господин председателят на Общинския съвет Мустафа Джамбаз се държа много арогантно. И до днес не мога да го асимилирам. Така се държа, че успя да взриви залата. Стана скандал между него и гражданите и се чуха обиди, след което гражданите напуснаха сесията.

Господин председател, господа съветници, не сме ви изпратили там да мислите само за вашите ползи, а да работите за нас, за града, за селищата в общината. Трябва да мислите и действате държавнически и не мислете, че сте незаменими.
Преди няколко дни се завърнах от Дания. Бях в град Орхос и Копенхаген. Направи ми голямо впечатление, че пред кметството на Орхос е поставена голяма скулптура на прасе с малки прасенца. А в Копенхаген, също пред кметството, има скулптура на бик, борещ се с ламя. Каква ли е символиката, а?
Но да отидем на главния въпрос - баните. Този проблем стои още преди година. Тогава е създадена и комисия, която е трябвало да направи нужните проверки и да излезе със становище. Но уви! И до днес тази комисия не се е събирала, не е работила. Как ще работи, като членовете й са същите, които имат апетити, интереси и ползи. Няма да вървят срещу себе си.
На среща с пенсионерите от кв. Чепино г-жа Екатерина Каферинова се опита да обясни как стои проблемът. Дори са се прекрати договорът, концесионерите ще обжалват в съда и така делото ще се проточи във времето.
Не ми е ясно едно: защо, ако ние, гражданите, например не си платим тока, веднага го спират, а господата, независимо, че нямат разрешително за минерална вода, дори независимо, че имат дългове за стотици хиляди левове, не могат да бъдат санкционирани, а договорът не може да бъде прекратен? Що за държава сме?!
Има, надявам се, един лъч, задаващ се от кмета Иван Лебанов. Там на сесията с няколко думи господин кметът предупреди твърдо и непоколебимо, че условията, които се опитват да дадат господата Велев и Беев, са неприемливи. Ако не изпълнят договорите, те ще бъдат прекратени. Браво и дано господин кметът да устои и вземе твърдо решение и го изпълни. Ще чакаме и дано не е за дълго.
Господа съветници, не ни интересуват вашите намерения и вашите игри. Искаме си баните. Те са строени от нашите родители, от нашите майки и бащи, от гражданите на Чепино. Те са наши, искаме ги. Трябва да минат към общината, под нейната егида. Не е ли срамно град с толкова много минерална вода да няма бани?! Беев затвори Кална баня, затвори се Чепинската, Кремъчна вечно няма вода заради “Рич”, на Вельова баня няма студена вода. С една дума - няма бани. Срамота! Жалко, защото са и културни паметници. Опазваме ги страхотно. Няма що!
Недоволството сред гражданите расте, расте неимоверно бързо. Човешкото недоволство е като лавина и, пази Боже, в един момент ако излезе от контрол като бурна придошла река, ще помете всичко пред себе си. Ако това се случи, не знам кой къде ще се скрие. Не си играйте с търпението на гражданите - отворете баните.
Защо всичко съсипваме? Що за народ сме? За новата Търговска улица споделят, че започнали да поливат дървета със солена вода и някои вече са изсъхнали. Защо? Какво им пречат?
Споменах, че бях в Дания. Какво видях там: чисти красиви градове, с просторни паркове и зелени площи, в които се разхождат сърнички, елени, катерички. Междублоковите пространства са озеленени, с маси и столчета, с детски площадки, с игрища. С една дума - удобство за всички възрасти. Не видях една кибритена клечка захвърлена, не видят едно куче или коте безстопанствено. А пенсионерите са на почит.
Защо ние, българите, не можем да живеем спокойно и красиво? Защо от всичко и за всичко си създаваме проблеми? Ще се успокоим ли някога, ще заживеем ли свободно и щастливо? Кога...?
Венета Агова









 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води