Велинград - online - Прокуратурата посочи сърнишки ходжа за ръководител на радикални ислямисти 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Прокуратурата посочи сърнишки ходжа за ръководител на радикални ислямисти
Публикувано 2010-10-12 09:58:15 от темпо

На 6 октомври при специализирана акция на МВР, ДАНС и Окръжна прокуратура бяха извършени обиски в Сърница и Кандьова, а ден по-късно наблюдаващият прокурор обяви, че главният ръководител на българския клон на нелегалната ислямистка организация “Ал Уакф ал Ислам” е Саид Муутлу - ходжа в една от джамиите в Сърница. Така Сърница отново стана епицентър на скандал, свързан с разпространението на радикален ислям.
ХРОНОЛОГИЯТА
Рано сутринта на 6 октомври, сряда, в няколко населени места в областите Пазарджик, Смолян и Благоевград започва специализирана полицейска акция за пресичане дейността на организацията “Ал Уакф Ал Ислям”, която е извън закона. Прокуратурата, МВР и ДАНС правят обиски, претърсвания и изземвания в жилища и офиси, за които имат информация, че се ползват от нелегални структури на организацията. Според официалните съобщения са иззети голям брой пропагандни материали с радикално съдържание и финансови документи, сочащи незаконно финансиране и нарушения на българското данъчно законодателство.
На територията на община Велинград претърсванията и обиските са в Сърница и Кандьова, в домовете на местните ходжи. По данни на Окръжна прокуратура - Пазарджик са иззети 30 чувала документи: религиозна литература, записки, книги, компютри, лаптоп, флашки, лекции и програми на арабски език, счетоводни документи, мобилни телефони. Открити са още 17 000 лева, 4000 евро и 500 броя арабски банкноти.
На 6 октомври говорителят на Окръжна прокуратура Снежана Стоянова съобщи за медиите, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 109 и 108 от Наказателния кодекс за ръководство и организиране на група, която си поставя за цел престъпления против държавата, изповядване на антидемократична идеология, насилствено завземане на властта и промяна на установения в Конституцията държавен и обществен строй.
На 7 октомври наблюдаващият прокурор Недялка Попова обяви в Пазарджик, че ръководител на българския клон на нелегалната “Ал Уакф Ал Ислами” е сърнишкият ходжа Саид Муутлу. Училият в Саудитска Арабия и женен за сърничанка Саид Муутлу преди години бе директор на добилото скандална известност училище за имами в Сърница, а след затварянето на религиозното школо е ходжа в джамията в Петелци.
Прокуратурата извършва наблюдения вече 2 години, включително със специални разузнавателни средства, а през лятото на 2009 г. е било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Българският клон на организацията е бил учреден в Истанбул, а нелегалното финансиране идва от Саудитска Арабия и Турция. Наблюденията са показали, че организацията има кръг от лектори, като мъжете получават по 300 евро месечно, а жените по 200 евро. Разполага и с квартири за пропагандна дейност в областите Благоевград, Пловдив и София. Програмата на организацията е за ислямизация на България, което според прокуратурата обуславя заплаха за сигурността на държавата.
До края на изтеклата седмица официални обвинения към Саид Муутлу не бяха повдигнати. Разследващите органи ще се произнесат след като се запознаят с иззетите при обиските материали.
РЕАКЦИИТЕ
Още в деня на обиските кметовете на Сърница Мехмед Карамолла и на Кандьова Мустафа Бандьо обявиха, че сред населението има напрежение. Хората са притеснени, възможно е да има и протести, каза за “Темпо” г-н Карамолла на 8 октомври. Ден по-късно местната общност в Сърница излезе с нарочна декларация, която публикуваме отделно.
С различни позиции по случая излязоха двете крила в мюсюлманското вероизповедание, което е разделено след решението на Върховния съд да върне на поста главен мюфтия Недим Генджев. Според официалния Висш мюсюлмански духовен съвет начело с Н. Генджев действията на МВР и ДАНС трябва да бъдат завършени и събраният материал да даде ясна картина за обвързаността - финансова и идеологическа с дейността на забранената в Европа радикална фондация “Ал Уакф Ал Ислами”.
Обратната теза защитава заемалият преди съдебното решение поста главен мюфтия Мустафа Хаджи (родом от Драгиново), който на 5 октомври се срещна с дошлия на официално посещение в България турски премиер Реджеп Ердоган. Според него случилото се е изява на политиката на натиск и сплашване, която българските власти предприемат срещу представители на законното и по свободна воля на мюсюлманите избрано ръководство на Главното мюфтийство.
Депутатът от ДПС Алиосман Имамов поиска специализираните органи да назоват името на “българския Бин Ладен, ако изобщо има такъв”. От прокуратурата отговориха, че досъдебното производство и повдигнатите обвинения не са свързани с тероризъм, а с разпространение на радикален ислям.
За първи път държавната машина предприема акция от такъв мащаб по проблема с радикалния ислям, така че ще продължим да следим развоя на събитията.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола