Велинград - online - Проф. Красимир Петров: Обучението не е социална дейност, а капитал 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Проф. Красимир Петров: Обучението не е социална дейност, а капитал
Публикувано 2010-10-19 08:43:09 от темпо

Верният отговор: по-възпитаната. Защото когато една културна сервитьорка ви блъсне, тя ще ви се извини, а една възпитана сервитьорка изобщо няма да ви блъсне.
Този и още много подобни казуси бяха разгледани в рамките на двудневния обучителен семинар с гост-лектор проф. Красимир Петров на тема “Най-новото за работата с клиенти.
Въпрос за мениджъри: при равни други условия коя кандидадка за сервитьорка ще изберете - по-културната или по-възпитаната? Маркетинг и психограма на пазара “Туризъм”. Проф. Петров води обучения по програмата на Европейския институт за мениджъри - Щутгарт и Академията за стопанство BZM - Берлин, както и семинари в Германия, Русия, Китай, Гърция, Виетнам и България. Във Велинград той чете лекции по покана на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и отдели време за среща с медиите:
- Проф. Петров, как се справят българските фирми и българските мениджъри с кризата?
- Поотделно българите сме много умни, но не умеем да работим в екип. Цялата трагедия е в това, че всеки иска да шеф. Така е не само в различните фирми, а и на държавно ниво - до вчера не е знаел къде е вратата на министерството, а днес вече е министър. Но идва нова епоха в управлението!
- Какви ще са новите правила за управление в тази нова епоха?
- Българският мениджър е много мързелив, не ще да се учи и това е много страшно. Ако европейските компании отделят много пари за обучение на своя персонал, то българските не го правят. Вместо това много от българските мениджъри си мислят, че знаят всичко, но не могат да заменят знания с нови знания.
- Какво трябва да знае успешният мениджър?
- Да подобри себе си, да не се сравнява с другите, а сам със себе си и да бъде лидер на своето място.
- Оптимист ли сте, че все повече български мениджъри и фирми ще оценят ползите от обучението на персонала?
- Ние в България приемаме обучението като някакъв вид социална дейност, а това са глупости. Обучението е капитал, то носи принадена стойност. Гърците ще се измъкнат от кризата много по-леко от нас, защото имат много силен колективен дух. При толкова заеми дори и сега те отделят около 25% от приходите за обучение в сферата на туризма и затова умеят от всеки камък да направят история и да накарат всеки овчар да се чувства наследник на древните богове.
- Впечатленията ви от Велинград като туристически център и от проведеното тук обучение?
- Велинград има всички условия, трябва да продължава в същия дух. Не отстъпвате на нито един гръцки град например, но е нужен акъл и организация. Акълът е всичко! Благодаря за поканата на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, много съм доволен от петимата участници в обучението, малкият екип се справи блестящо, като решиха дори задачи от световната формула за управление.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води