Велинград - online - Лекарите съветват: Всяко кръвопикаене = преглед при уролог 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Лекарите съветват: Всяко кръвопикаене = преглед при уролог
Публикувано 2010-10-19 08:53:14 от темпо


Д-р Васил Павлов е специалист-уролог. Работи в урологично отделение на МБАЛ “Каспела” в Пловдив, а в съботните дни преглежда и в Курортна поликлиника във Велинград.
- Вече няколко месеца правите прегледи във Велинград, д-р Павлов. Какви са първите ви впечатления за броя на хората с урологични проблеми в нашия регион?
- Процентът на страдащите от урологични заболявания е висок и това важи не само за момента, така е и през предишните години.
- Велинградчани много често си задават въпроса дали това има връзка с минералните води, които пият?
- Не, това по скоро има връзка с бъбречно-каменната болест, но не и с туморните урологични заболявания. Не е хубаво да се пие постоянно една и съща минерална вода, те трябва да се сменят. И ако питейната вода отговаря на изискванията, то трябва да се пие и такава. Проблемът с бъбречнокаменната болест е сериозен, за щастие съвременната медицина, а в частност болницата, в която работя, разполага с модерна апаратура за разбиване и отстраняване на пикочните камъни от човешкото тяло. Лошото е, че все още медицината не е решила въпроса с предотвратяване на образуването им.
- Кой е най-сигурният начин за борба с често срещаните аденом на простатата и туморните заболявания на пикочоотделителната система?
- Всеки мъж над 45 годишна възраст трябва поне веднъж годишно да прави профилактичен преглед при уролог. Всеки мъж над 50 години трябва да си направи простато-специфичен антиген (ПСА) - скринингово изследване за откриване рак на простатната жлеза, което вече е достъпно в много лаборатории, включително във Велинград.
Когато се говори за профилактичните прегледи, не бива да е оправдание това, че личният лекар не е дал направление и затова не е направен, защото това после не може да те спаси. Туморните урологични заболявания обикновено се откриват случайно в ранен стадий, защото не дават симптоми, коварни са, протичат скрито и подмолно. Често хората неглижират оплакванията си, а в много случаи са лекувани неправилно - например лекувани за цистит. Наскоро имах две пациентки, които бяха лекувани за цистит, а се оказа че са с напреднал рак на пикочния мехур. Всяко оцветяване на урината в червената гама, особено когато е без болка, трябва да е равно на преглед при уролог и на задълбочено урологично изследване. Често кръвопикаенето се появява и след това изчезва - човек го отдава на настинка или друга временна причина, после забравя за проблема. При туморните заболявания болката е късен симптом, а е желателно диагнозата да бъде поставена в ранна фаза.
- Можем ли да избегнем факторите, които повишават риска от заболеваемост?
- Основен фактор за туморните образувания е тютюнопушенето, защото всички вещества в цигарите се отделят с урината и тъй като пикочният мехур я събира като резервоар, там те са концентрирани, а и престояват между уриниранията. В България процентът на пушачите е висок, затова е висока и заболеваемостта от тумори на белия дроб и пикочната система.
Друга причина за урологичните туморни заболявания е работата с различни вредности - асфалт, анилинови бои и др. Хората, които са изложени на техните влияния, също трябва да не пропускат профилактичните прегледи.
- Как протича лечението на урологичните туморни заболявания и какво предлага на пациентите си МБАЛ “Каспела” - Пловдив?
- Важно е да се знае, че раковите заболявания са лечими в ранните стадии! Всички болни със симптоми на такива заболявания изследваме комплексно. Задължително лабораторни изследвания, ехография на пикочоотделителна система, скенер, цистоскопия, която вече в 21 век се прави с упойка. В ранен стадий например при рака на пикочния мехур операцията е през канала и запазва мехура. При напреднал процес се стига и до отстраняване на целия орган, това е травмираща, в известна степен инвалидизираща операция, в която целта е да се спаси човешки живот.
В “Каспела” ние разполагаме с високотехнологична апаратура за биполарна резекция, която позволява отстраняване на туморните образувания по наистина безкръвен начин. Тази апаратура позволява да се оперират и големи простатни жлези, които доскоро се оперираха само по отворен начин през корема. Най-важното е туморите да се откриват навреме и затова златното правило е профилактичен преглед всяка година и при кръвопикаене - незабавен преглед при уролог.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води