Велинград - online - По-слаб сезон - по-малко приходи от туристическа такса 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

По-слаб сезон - по-малко приходи от туристическа такса
Публикувано 2010-10-19 09:02:59 от темпо

“Въпреки че през 2010 г. легловата база във Велинград се увеличи, приходите от туристическа такса през първите 9 месеца от годината намаляват”. Това отчете пред Консултативния съвет по туризъм на 13 октомври заместник-кметът Дияна Кехайова. Тя призова хотелиерите да да по-отговорни към внасянето на туристическата такса и напомни, че общината има мобилни групи, които извършват проверки.

От януари до септември 2010 г. включително в хазната на общината от туристическа такса са постъпили 165 241 лева. За същия период приходите през 2008 г. са били 165 763 лева, а през 2009 г. - 169 302 лева. Намалението не е голямо, но все пак сочи тенденция, като особено чувствително е било през най-силния месец от сезона август, когато са внесени 25 654 лева. Цифрите потвърждават мнението на специалистите от бранша, че туристическият сезон през лятото на 2010 г. е бил по-слаб от миналогодишния.
Запазва се и тенденцията почти 50% от приходите от туристическа такса да идват от държавните почивни бази, които до септември са внесли близо 72 000 лева. Първенец сред тях е базата за отдих на МВР “Орфей” със 17 546 лева, следвана от “ПРО” ЕАД с 14 229 лева и “Камена” с 13 164 лева.
Много от частните хотели във Велинград явно това лято са усетили кризата в по-голяма степен, отколкото през миналата година, защото внасят по-ниски туристически такси. С най-високи вноски в челната тройка са Гранд хотел “Велинград” - 11 673 лева, “Двореца” - 11 116 лева и “Акватоник” - 10 279 лева.
Отново минимални са приходите от частни квартири във Велинград - само 431 лева, което е по-малко от събраните 475 лева през 2009 г. Символични са вноските и от къщите за гости.
Туристическите обекти в кметство Сърница са внесли общо 764 лева при 901 лева през миналата година.
Осем от общо 47 места за настаняване във Велинград (хотели и къщи за гости) не са отчели нито лев за туристическа такса, като част от тях многократно са заявявали публично, че това е техният начин да протестират срещу неуредени инфраструктурни проблеми от страна на общината.
Тема на Консултативния съвет по туризъм бе и стратегията за развитие на туризма в трите съседни общини Велинград, Белово и Септември. Общото мнение бе, че стратегията, подготвена от община Белово, е изключително слаба и изготвена проформа.
Ангел Манолов от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите направи отчет за участието на международното туристическо изложение в Нови Сад. Той отново постави проблема за изключително разбития път в посока Якоруда, който спира всякакви визити на гости от Гърция във Велинград.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола