Велинград - online - Общинари бранят паркинга, гражданите против 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общинари бранят паркинга, гражданите против
Публикувано 2010-10-19 09:05:35 от темпо

Намерението за преобразуване на част от парка до баните в Чепино в паркинг бе представено от Илко Николов от ОА само с няколко изречения. Той обясни, че за бъде спечелен проектът за Етнографски музей на открито, са нужни паркоместа. Бъдещият паркинг ще бъде на място, където в момента има фургони, като законът е спазен.

Именно лаконичната презентация стана повод за поредица от изказвания, в които гражданите поискаха повече яснота и нагледно представяне на идеята. Фидел Беев директно обвини администрацията, че прави общественото обсъждане, за да може да представи протокол от него в Административен съд - Пазарджик по вече образувано дело. Зам.-кметът Валентина Цветанова го опроверга, че в съда се обжалва решение на Общинския съвет, с което той дава съгласие като собственик, но няма заповед на кмета, защото по закон първо е нужно обществено обсъждане.
Дебатите надхвърлиха 1 час, като ясно пролича разделителната линия в мненията на общинарите и гражданите (в ПРЯКА РЕЧ публикуваме част от изказванията със съкращения). Нито един от говорилите в залата граждани не подкрепи идеята част от парка да стане паркинг, докато служители в ОА и общински съветници изтъкваха аргументи за ползата от подобно решение. София Ключкова прочете декларация против превръщането на парковете в паркинги от името на няколко обществени организации: Инициативния комитет “Да поработим за Велинград”, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, трите пенсионерски клуба в Чепино, Лъджене и Каменица. На изразената тревога, че много зелени площи във Велинград се съсипват, от Общинска администрация посочиха започналата работа по проекта за облагородяване на парковете, за който бяха спечелени повече от 7 милиона лева от европейската програма “Регионално развитие”. Г-жа Цветанова призова да не се неглижират усилията на общината по отношение на парковете и велинградчани да надмогнат недоверието си, че ще се изгради и етнографският комплекс около баните в Чепино.
Общественото обсъждане по тази тема приключи, но у повечето дошли в залата граждани то остави много въпроси без отговор. Какво точно ще се случи зависи и от още куп решения, които няма да се взимат във Велинград: Административният съд в Пазарджик ще трябва да се произнесе по обжалваното от областния управител решение на велинградските съветници за паркинга, а от Оперативна програма “Регионално развитие” се чака решение дали изобщо проектът за етнографски музей на открито ще бъде одобрен и финансиран.

ПРЯКА РЕЧ:
Екатерина Каферинова, общ. съветник: Решението на Общинския съвет да се даде съгласие за паркинг не е взето без да е обмислено. Това ще е 15-процентното участие на общината в проекта за етнографски музей на открито, който е нужен като туристическа атракция, но общината няма пари за съфинансиране и се реши, че е най-удобно да участваме чрез изграждането на паркинг. Този паркинг ще бъде общински и ще носи приходи.
Връбка Гугалова, гражданин: Много некачествено бе изложен проектът. Проект за етнографски музей на открито има не от 10, а от 40 години. За да бъде утвърден проектът, трябва да бъде разработен с цялата обслужваща територия. За един такъв комплекс паркинг е нужен, но е нелогично, че чак сега давате допълнителен терен като 15-процентно участие на общината. Не заблуждавайте хората с тази скица! Тук трябваше да се представи генплан, в който да фигурира етнографският музей. Защо този план не се изложи в кв. Чепино и не се обсъжда с гражданите на Чепино? Не ви е подготвена работата - трябва ви формално решение, а не обществено обсъждане.
Фидел Беев, гражданин: Не е проблем, че паркът ще става паркинг, но следващата стъпка ще е продажба на паркинг. Защото парк не може да се продава, но паркинг може.
София Ключкова, гражданин: Паркът на баните в Чепино е занемарен, за да се разпарчетоса и продаде и да се направи СПА-хотел на мястото на баните. Защо е пустош, къде са управляващите на града? Беше чисто, уютно, затревено, имаше топила и чешми. Нека Ек. Каферинова да не ни убеждава - знаем през годините как се разпродаде Велинград.
Никола Вецов, служител в ОА: Защо във Велинград не се случват нещата? В други градове се случват, защото се предприемат и нетрадиционни мерки. Сега има идея - искате параметри. Дошли сте с психонагласа да стопирате! София Ключкова създава настроениея от опзицията на фюрер. Явявате се спирачката, а в случая грешите.
Ваня Станева, служител в ОА: Там парк няма! Проектът за музей е много добър, но европейските фондове не финансират изграждането на паркинги. А като дойдат хора, къде ще си оставят колите? За да се направи нещо хубаво за града и градът трябва нещо да даде.
Жеко Чешмеджиев, общ. съветник: Много паркове във Велинград трябва да се пипнат, за да има място за паркиране около хотелите. Общината предлага изграждане на инфраструктура, паркингът ще обслужва целия район. Скоро там ще има още един хотел и колите ще спират върху тревата.
Димитър Кавръков, гражданин: Дайте точни скици, за да видят хората. Искате да развалите парка, а в света хората се борят за въздух, градини и зеленина. Този парк трябва да се свърже със символа на Чепино и Велинград - Клептуза.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай