Велинград - online - Ракитовският будител Иван Клинчаров 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ракитовският будител Иван Клинчаров
Публикувано 2010-10-26 10:07:04 от темпо

В юбилейния лист на читалище “Будилник” - с. Ракитово от 16 април 1948 година Тодор Тупаров пише: “Изминаха пълни 50 години от тогава, когато учители българи из цялото Чепинско корито бяха на брой 10 души и единственото място в селото ни беше заето от един ентусиазиран младеж, на когото народняшката реакция бе отказала вакантно учителско място в родния му Пазарджик. Този учител беше Иван Георгиев Клинчаров, човек с прогресивни идеи, високо начетен и горещ поклоник на българския поет и революционер Христо Ботев, а както е известно и негов биограф в последствие”.

Учителят основател на ракитовското чиатлище е роден на 7 януари 1878 г. в Пазарджик, където завършва гимназиално образование и в началото на миналия век е студент в Историко-филологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Жаждата за знания го отвежда в Женева и Лион, а докторат получава в Брюксел. През 1910 г. издава своето задълбочено изследване “Христо Ботев и биография”. Публикува и книги за Любен Каравелов, Васил Левски, Димитър Благоев. Изпълненият с труд и премеждия живот на учителя и общественика Иван Клинчаров завършва на 21 ноември 1942 година.
За ракитовци той си остава даскала с висока култура и благ характер, който работи както с учениците, така и с възрастните. Подпомаган от едничкия дотогава ученик-гимназист, Иван Клинчаров подготвя почвата за основаването на читалището. Тази му идея се осъществява на 14 април 1989 година след изнесена подходяща за целта сказка за читалищата в предосвободителната епоха и след нея.
Читалището е именувано “Будилник” на името на Ботевия вестник, чрез който геният е будел заспалия дух на поробения български народ. И така 112 години “народният университет”, както го нарича Васил Тупаров, “чрез своите лекции даде обяснение на всички жизнени за селото ни въпроси, като не остани да не се разясни вътрешното и външното положение на страната ни”.
На стогодишния юбилей на читалището през 1998 г. почетен гост беше синът на основателя - Евгени Иванов Клинчаров. В своето писмо до ракитовската общественост той пише, че е почувствал “онова невидимо присъствие на моя баща на това тържество, тържество на силата на човешкия дух и на волята за доброто, които бликат от вашия “Будилник”. И аз усещах цялото си сърце и чувствах как ставам мост, чрез който можеше с удивление той да види днес, след 100 години, неговото съкровено Ракитово”.
На Иван Клинчаров е кръстена главната улица на Ракитово, а на всеки читалищен и просветен празник неговото име се споменава с почит - като към истински народен будител.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола