Велинград - online - ОПРР определи общините победители и губещи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ОПРР определи общините победители и губещи
Публикувано 2010-10-26 10:54:14 от темпо

Опоретивна програма “Регионално развитие” приключи оценката на проектите по схемата “Подкрепа за развитието на туристическите атракции”. Проектът за палеонтологичното находище и крепостта Цепина край Дорково на Община Ракитово бе одобрен, а проектът на Община Велинград за Етнографски музей на открито - отхвърлен. В първия етап по тази схема кандидатствата 80 общини, като 48 бяха одобрени и поканени да подадат цялостно проектно предложение. До крайния срок 1 юни 2010 г. такова предложение са входирали 27 общини, между които Велинград и Ракитово. На финала одобрените проекти са 15 за обща сума около 40 милиона лева.


Община Ракитово спечели финансиране за палеонтологичното находище
С 83 точки проектът на Община Ракитово се нареди на 12-то място сред 15-те одобрени. Сумата, която Оперативната програма “Регионално развитие” ще отпусне по проекта, е 1 639 625 лева. От своя страна общината ще трябва да осигури задължителен собствен финансов принос в размер на 15% или 289 345 лева.
С общата сума от 2 109 384 лева е предвидено палеонтологичното находище край Дорково да бъде пригодено за посещение на туристи. Откритите находки ще бъдат консервирани и ще бъде изграден парк на открито. На крепостта Цепина ще има художествено осветление и анимация за посетителите. Предвидени са средства за съпътстващата инфраструктура, маркетинг и реклама на обектите. Община Ракитово ще организира инфо-турове. Положителен резулат от спечелването на проекта е и това, че ще се открият нови работни места, коментира кметицата Емилия Еленкова.
Срокът за изпълнение на проекта е 19 месеца.

Проектът за етнографски музей на Община Велинград бе отхвърлен
Проектът на Община Велинград за Етнографски музей на открито край баните в кв. Чепино отново бе отхвърлен. В мотивите си от Оперативната програма посочват, че той не може да премине етапа на допустимост, тъй като след корекции във финансовия анализ 85-процентното съфинансиране от Европейския съюз пада под 1 милион лева. Проектът не отговаря на този формален, но важен показател и не може да стигне до последната фаза на класиране.
След като отхвърлянето стана факт, потърсихме за коментар заместник-кметът Георги Янчев, в чийто ресор са европейските проекти. Г-н Янчев съобщи, че общината ще продължи да се бори за реализация на този проект и че през декември месец ще кандидатства с него по друга ос на ОП “Регионално развитие”. Според заместник-кмета новата ос предлага по-добри условия за общините, тъй като искането съфинансиране е 5%, а не като досегашните 15%.
Г-н Янчев уточни, че в общината са научили, че проекът е отхвърлен от сайта на МРРБ на 18 октомври, но официална заповед от министъра все още не са получили. Това е важно уточнение, тъй като министерската заповед е с дата 15 октомври - точно датата, на която общината организира обществено обсъждане за преобразуването на близо 2 дка от парка до баните в Чепино в паркинг. Основен аргумент в защита на паркинга бе именно бъдещият проект за етнографски музей. Но поне засега той е в графата “неодобрени”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай