Велинград - online - Ще прекратят ли концесиите за Кална и Чепино баня? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Ще прекратят ли концесиите за Кална и Чепино баня?
Публикувано 2010-10-26 10:59:52 от темпо

Сутринта на 19 октомври голяма група чепинчани се събра пред входа на община Велинград и поиска среща с общинското ръководство. Хората настояваха да получат отговор кога общинските съветници най-после ще направят сесия, за да се реши съдбата на банята в Чепино. С гражданите разговаря заместник-кметът Валентина Цветанова, която ги успокои, че точката за концесиите на баните този път е влязла в дневния ред и ще се гледа на сесията на 28 октомври, четвъртък.

Пред местния парламент кметът Иван Лебанов внася две предложения за прекратяване на договите за концесия с “Мавекс” ООД за Чепино баня и със СД “Братя Бееви” за Кална баня. Като мотив се сочи неизпълнението на поредица от членове и алинеи по концесионните договори. Приложени са и протоколи от три проверки, извършени от общински служители съответно през май 2008 г., март 2009 г. и септември 2010 г. Последната инспекция на 14 септември т.г. е показала, че двете бани в Чепино не работят, същото е и положението с Кална баня. Според счетоводните справки концесионерът “Мавекс” няма забавени плащания на дължимите вноски. СД “Братя Бееви” не спазва изискването по договор да заплаща концесионната такса до 10-то число на текущия месец, а таксите за 2009 и 2010 г. са внесени изцяло на 22 февруари 2010 г.
Подобно предложение за прекратяване на тези две концесии е в дневния ред на Общинския съвет не за първи път. В интервю през изтеклата седмица (виж стр. 2) кметът Иван Лебанов още веднъж бе категоричен, че е за разваляне на концесиите, защото двете фирми са доказали, че не могат да се справят с управлението на баните. Но решението е в прерогативите на Общинския съвет и гражданите трябва да знаят, че съдбата на двете бани е в ръцете на съветниците.
Ден след като стана ясно, че предложенията за прекратяване на концесиите влизат в дневния ред, от “Спорт Бееви” са изпратили едномесечно предизвестие до общината за освобождаване на Градския стадион поради предстоящ ремонт. Това също се случва не за първи път, но в конкретния момент няма да повлияе върху футболните мачове, защото до края на есенния дял на първенството “Чепинец” ще може да изиграе домакинските си срещи в рамките на едномесечното предизвестие за стадиона.
До момента темата за баните бе заобикаляна от Общинския съвет с помощта на различни процедурни похвати вече повече от година и половина. През това време велинградчани събираха подписки, идваха с плакати в залата на общината, настояваха с декларации и призиви баните да бъдат отворени. Дали на 28 октомври всичко отново ще се развие по познатия сценарий с поредните комисии и маневри за отлагане? Какви мнозинства ще се преоформят и как ще гласуват болшинството съветници? Отговорите ще научим скоро, но по-важното за велинградчани е да заработят баните и то час по-скоро.
Елена Баева

КОНЦЕСИИТЕ В ЦИФРИ
14.11.2001 г. - това е датата, на която тогавашният кмет на Община Велинград Цветан Дафов подписва договор за предоставяне на концесиите с “МАВЕКС” с управители Христо Тричков и Кръстьо Тричков и със СД “Братя Бееви” с управител Фидел Беев. Договорите са възоснова на решение на Общински съвет - Велинград от 26.10.2001 г. и след проведен конкурс.

35 години - това е срокът, за който се сключва договорът за концесиите на баните. Този срок де факто изтича през ноември 2036 година.

65 100 лева - това е размерът на концесионните такси, които Община Велинград трябва да получи от “Мавекс” за целия 35-годишен срок на ползване на баните. Грубата сметка сочи, че фирмата трябва да внася в общинската хазна по 1860 лева на година или по 155 лева на месец.

55 500 лева - това е цената по концесионния договор със СД “Братя Бееви” за целия срок от 35 години. Годишната вноска е 1585 лева, а месечната - 132 лева.

287 лева - на толкова общо възлизат месечните приходи на Община Велинград от концесиите на Кална и Чепино баня. И в двата договора не е предвидено сумите да се индексират съобразно инфлацията.

145 107 лева - това е общият размер на инвестициите, които по договор “Мавекс” трябва да направи пред първите 5 години в Чепино баня.

120 000 лева - това е сумата, която СД “Братя Бееви” по договор е задължено да инвестира през първите 5 години в Кална баня.

25 и 13 - това са минималният брой на работните места, които концесионерите съответно на Чепино баня и Кална баня се задължават да разкрият в шестмесечен период от подписване на договорите.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води