Велинград - online - Отиде си легендата Антон Митров 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Отиде си легендата Антон Митров
Публикувано 2010-11-02 08:29:53 от темпо

На 26 октомври стотици велинградчани и хора от плувната общност от цяла България си взеха последно сбогом с бате Тони - треньора по плуване Антон Митров, за когото неговите възпитаници казват, че им е като баща, а спортните спецове определят като “последната плувна икона” на България.

За да изпратят Антон Митров, дойдоха кметът на Велинград Иван Лебанов, шефовете на Българската федерация по плувни спортове Стефан Златарев и Илия Лалов, много треньори и спортни деятели от всички краища на страната и колеги от бившето Физкултурно дружество “Чепинец”, огромен брой бивши и настоящи състезатели по плуване, които дължат любовта към плуването, успехите и постиженията си на бате Тони.
Антон Митров е родом от София, плува от 10-годишен, а на 19 години вече е републикански шампион на 100 м бруст. Играе водна топка, тренира волейбол, минава през спортната школа на ЦСКА. През 1959 г. става треньор по плуване във Велинград и създава Детско-юношеската школа по плуване “Чепинец”. Така той поставя солидните основи на онова явление, което по-късно ще бъде определяно като “велинградската плувна школа”.
За Антон Митров казват, че е най-добрият специалист по плувна техника в България и е треньорът, който всяка година, без изключение, е имал поне по един републикански шампион. Сред стотиците плувци, тренирали при бате Тони, има над 50 елитни състезатели по плуване като Цветан Голомеев, Соня Дангалакова, Петко Главинов, Георги Костадинов, Анка Николова, Мая Николова, Никола Петров, Антон Попов, Георги Пеев-Багата, Георги Пандев, Георги и Пею Благови, Никола Шопов, Иван Златев, Иван Бацанов и още много други, прославили Велинград по сините коридори у нас и в чужбина.
Антон Митров е заслужил треньор по плуване, а в анкетата за определяне на треньорите на ХХ век за Пазарджишка област той бе в челото на класацията.
На 26 октомври 2006 г. Община Велинград го обяви за “Почетен гражданин на Велинград” - звание, което бате Тони отдавна беше заслужил в сърцата на велинградчани. По жестока ирония на съдбата на същата дата - 26 октомври, Димитровден, Велинград изпрати Антон Митров в последния му път.
Още приживе Антон Митров беше легенда в плуването. Отговорността тази легенда да остане жива е на неговите възпитаници - от бате Тони те са научили много и сега е техен ред да надграждат върху поставените от него здрави основи на велинградската плувна школа. А общинарите ще свършат едно добро дело, ако се вслушат в гласовете на онези, които предлагат плувният басейн да носи името на Антон Митров - това е голямо име и голям пример за бъдещите плувци на Велинград!
Темпо

С цялото си уважение искаме от страниците на на вестник “Темпо” да изкажем от сърце нашата благодарност към всички, които почетоха скръбта ни по загубата на
Антон Владимиров Митров
Той ще остане завинаги в сърцата ни и паметта ни!
семейство Митрови

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай