Велинград - online - Певицата Валя Балканска в Драгиново: Българщината ни поддържа 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Певицата Валя Балканска в Драгиново: Българщината ни поддържа
Публикувано 2010-11-02 08:53:27 от темпо

С надписа на сцената “И в тишината бавно оживяват и Те, и вечната им слава. Замръзнали в портретите си бледни, Те полу-хора, полу-легенди!” учениците от СОУ “Методи Драгинов” посрещнаха многобройните гости на 29 октомври в читалището в село Драгиново. Сред тях бяха кметът и зам.-кметът на общината Иван Лебанов и Георги Янчев, акад. Георги Марков - председател на националното ръководство на дружба “Родина”, зам.-председателката на Общинския съвет и директор на Историческия музей Снежана Велева, директорът на издателство “Тангра Танакра” Димитър Димитров,председателят на Дружеството за защита на Родопите Георги Пошов, представители на политическите сили в града, много велинградчани, дошли в навечерието на Деня на будителите заедно с драгиновци да почетат тяхната памет и да благодарят за святото им дело.

Малка, много малка се оказа голямата зала на Народното читалище “Методи Драгинов” в село Драгиново да побере всички учители, родители, ученици и гости. Въпреки притесненията и напрежението в дните преди рецитала-концерт, препълнената зала стана на крака да изслуша и с бурни ръкопляскания да изпрати химна на България “Мила родино”. Много и заслужени аплодисменти получиха и възпитаниците на СОУ “Методи Драгинов” за великолепно изпълнения рецитал, посветен на българските будители.
И в настъпилата за миг тишина ръководителката на Ансамбъл “Драгиново” Грета Кадьова, облечена в традиционата за Драгиново носия, каза: “Българийо, земя мила, не само звездите - и ние ти благодарим за Валя Балканска” и залата избухна в нестихващи аплодисменти.
Поднасяйки красив букет цветя и прекланяйки се пред таланта на Валя Балканска, кметът Лебанов каза: “Вие сте най-българската певица, допринесла много за затвърждаването на българщината, за духовното ни израстване, за прослава името на България извън пределите на родината, та чак до звездите.”
И голямата Валя Балканска отговори по достойнство с песен и благопожелания за здраве, късмет, берекет и космически напредък на всички и специално на Драгиново и неговите хора.
Тъжното в този момент бе, че избраният с гласовете на драгиновци кмет бе извън залата, лишавайки се от удоволствието да се гордее и радва на великолепните деца и млади хора на Драгиново, на прекрасните изпълнения и изказани благопожелания.
Великолепната Валя Балканска прие с удоволствие и поздрава-песен от възпитаничката на Музикалното училище в Широка лъка, велинградското момиче с голям глас Гергана Комитска.
На сцената на НЧ “Методи Драгинов” излезе, воден от своята създателка и ръководителка вече 41 години Грета Кадьова, визитната картичка на Драгиново, носителите на злато и големите награди от национални и международни конкурси, ансамбълът, донесъл в България “Златната брадва” от Световния фолклорен фесивал в Закопане-Полша - Ансамбълът за изворно пеене, автентични народни танци и неподражаеми носии “Драгиново”. И той получи своите заслужени и бурни аплодисменти на публиката, въпреки намаления си за вечерта състав или може би точно за това, защото казано е, че човек и добре да живее, умира и след него остава само сътвореното от него - песен, танц, красота, добро...
Вечерта на будителите откри директорът на СОУ “Васил Левски” Велинград и председател на Дружба “Родина” в общината Емил Моллов. Видимо развълнуван, той спомена имената на наградените участници в XVIII-я Национален ученически конкурс, организиран от Национален клуб “Родолюбие”, между които са представителките на Драгиново Айсел Сеферова и Айше Кичикова.
В словото си кметът Иван Лебанов благодари на знайните и незнайни духовни учители на нацията и България и спомена имената на чудотвореца Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на поп Методи Драгинов и Мустафа Шарков, на Стою Масларов и Герасим Попов, завършвайки словото си с думите на възрожденеца Васил Друмев: “Един народ, който има култура, писменост и наука, непременно ще има и светло бъдеще!”.
За нас Валя Балканска каза: “Обичам хората и искам българската народна музика да звучи навсякъде, защото сме българи, българската земя тъпчем и се храним от плодовете, която тя ражда. Българщината ни поддържа, затова трябва да сме весели, щастливи и да имаме най-красивите мечти. Искам да доживеем и всички да разберем, че духовната храна е най-ценното нещо и да помним, че ако вътре не си зареден, навън не струваш нищо.”
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай