Велинград - online - Изненада: чуха хората и развалиха концесиите за Кална и Чепино баня 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Изненада: чуха хората и развалиха концесиите за Кална и Чепино баня
Публикувано 2010-11-02 09:09:01 от темпо

Изненада! Пълна зала с хора, реална, а не дирижирана дискусия, в която за първи път прозвучаха премълчавани истини и на финала местният парламент гласува така, както искаха гражданите. Дали мотив за съветниците беше общественият интерес или се направиха поредните политически сметки и комбинации? Отговорът на този въпрос не е от лесните, не е еднозначен и най-ясно ще се види в бъдеще време.

На сесията на 28 октомври 25 съветници при поименно гласуване казаха “да” на прекратяването на концесиите за Кална и Чепино баня, поискано от кмета Иван Лебанов. Двама (от БЗНС, чийто лидер е концесионерът на банята в Чепино Георги Велев) се въздържаха.
Положително беше, че в този Общински съвет, за който през последните 2 години запазена марка е липсата на диалог с гражданското общество, най-после бе дадена възможност хората да си кажат думата. Още по-положително е, че те го направиха - явно затварянето на баните се оказа изключително мощен катализатор на гражданско недоволство и позиция.
Георги Кошеджийски от Чепино с думи прости разясни на общинарите проблема, пред който са изправени обикновените чепинчани: “Нещата не отиват на добре. Не е крив Господ, че няма вода - вода има, но да се каже къде отива. Ако трябва, ще се къпем нощно време, на евтината вода. Готови сме да плащаме 2 лева за билет, но да знаем, че ще се къпем. Искам да ми изпратят на моя адрес писмо точно на коя дата да отида на баня, защото тукашните хора искаме да знаем, че отиваме на баня, а не да ни посреща запечатана врата”.
Георги Велев изтъкна вече познатите аргументи, че като концесионери не са плащали топлата минерална вода, защото определените от Министерството на екологията такси са много високи. “10 години се борим да намалим тарифата за минерална вода. Отказали сте се да плащаме, защото тя е много висока. Благодарение на това задържахме ниска цена на билетите.”, каза Г. Велев и се опита да убеди присъстващите, че всичко е било направено в тяхна полза. Не срещна разбиране: гражданите го попитаха защо си плаща таксите за бутилиране на минерална вода, но не плаща парите за банята и напомниха, че всъщност 10 години е имал разтворен политически чадър. Г-н Велев интерпретира фактите по друг начин, питайки защо 10 години никой не им е правил проблем за неплатените такси, а сега го прави под натиска на хора, които са пуснали жалби срещу тях. Той конкретно посочи името на Стоян Христов (Гешев), който имал интерес да вземе баните към неговия комплекс.
Като вариант за отваряне на Чепино баня Георги Велев направи предложение общината чрез своето предприятие “Спортни имоти и пазари” да извади разрешително за ползване на минерална вода. Кметът Иван Лебанов обаче категорично отказа общинското предприятие да става донор и общината да плаща задължения на концесионерите. Заместник-председателят на Общинския съвет Александър Гагов, който води сесията защото председателят Мустафа Джамбаз бе в болнични, отправи “приятелски призив” към кмета да намери не един, а четири донора, но да отвори банята. “Ако концесионерите не се справят - да си ходят!”, заяви Иван Лебанов, а Георги Велев подчерта, че при това положение ще искат да им се изплатят направените инвестиции и неустойка по договора за концесията. Братя Бееви, които са концесионери на Кална баня, присъстваха, но не участваха активно в пренията.
Сред малцината съветници, които се изказаха по темата, беше Златко Златанов. Той смята, че в тази ситуация няма виновен, а вината на концесионера е, че не е изчислил колко ще му струва водата (“Нали затова сте бизнесмени!” контрираха от залата). Виновна е единствено и само държавата, защото не инвестира нито стотинка във водопроводи и извори, а събира таксите за нещо, което е наше богатство. Утре ще фалираме и хотелите, защото цената на водата е страшно скъпа, предупреди съветникът и призова гражданите да направят инициативен стачен комитет, да викнат телевизиите и да поставят проблема ребром.
София Ключкова, председател на Инициативния комитет “Да поработим за Велинград”, припомни колко много са направили хората, които от години сигнализират по всички инстанции за всички проблеми на баните във Велинград. Десетки писма и питания, придружени със снимков материал, има и до Общинския съвет и кмета. Не хората са виновни, а този, който 10 години не е плащал, защото е имал политически чадър, подчерта С. Ключкова. Тя прочете част от кореспонденцията с Министерството на културата и Басейнова дирекция, не спести и критики към кмета Лебанов, че проблемът се е проточил във времето.
И докато много от изказалите се граждани говориха с болка и гняв, че Велинград остана без бани, че хората ходят с чантите от квартал в квартал, че се излагаме пред туристите, то съветниците видяха проблема на друго място. Али Мареков от ДПС изтъкна, че договорът за концесиите е подписан от кмет на общината, в него никъде не фигурира Общинският съвет и затова трябва да се развали от кмета. “Не виждам защо е необходимо решение на Общинския съвет”, каза г-н Мареков, който бе подкрепен от Ал. Гагов, който попита защо Общинският съвет трябва да стои зад гърба на кмета и да трупа негативи.
Кметът Лебанов определи като “странна” симбиозата между ДПС и Ал. Гагов. Той разясни, че концесията е дадена с решение на Общинския съвет и по презумпция трябва да се прекрати по същия начин. Прочетено бе и становище на адвокат Иван Груйкин, че в компетенциите на Общинския съвет е да възложи на кмета да прекрати концесиите.
Съветникът Георги Панов от БЗНС предложи точката отново да бъде отложена, което предизвика вълна от ропот в залата. В последвалите изказвания хората поискаха местният парламент да си каже думата, да не се водят само спорове кой е виновен, а наистина да се помогне, защото водата изтича в реката, а народът страда. “Срамота е да ни унижавате до такава степен. Вземете мъжко решение”, призова Мария Халачева, председател на Пенсионерския клуб в Чепино. “Видно е, че съветниците не искат да подкрепят кмета. Ние сте избрани от хората - съветник не е самоцел, а слуга на народа”, каза председателят на Дружеството на запасните в квартала г-н Кюркчиев. “Приказвате за юристи, прокурори, проверки, а вие къде сте, зарадвали ли сте хората поне с някоя малка придобивка?!”, попита и друга чепинчанка.
И на финала на така протеклата дискусия дойде изненадващото гласуване, с което всички политически сили без БЗНС взеха решение за прекратяване на концесиите за Кална и Чепино баня. След гласуването Иван Лебанов официално се извини на ДПС, че не е разбрал правилно тяхната позиция и ги е обвинил несправедливо.
За концесионерите изненадата беше горчива, гражданите се зарадваха, че бяха чути. Голямата отговорност вече е на кмета Лебанов - дядото от Чепино чака дата, на която да вземе чантата и да отиде на баня.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води