Велинград - online - Двама духовници станаха почетни граждани на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Двама духовници станаха почетни граждани на Велинград
Публикувано 2010-11-09 08:48:57 от темпо

В деня, в който България потачи имената на своите духовни водачи - 1 ноември, Общинският съвет удостои посмъртно със званието “Почетен гражданин на Велинград” двама местни народни будители - Мустафа (Маню) Шарков от Драгиново и Герасим Попов.

Много хора дойдоха в голямата зала на общината, за да присъстват на тържествената сесия - ясен знак за обществената подкрепа към решението на общинските съветници, взето по предложение на тукашния клон на Дружба “Родина” и Дружеството за защита на Родопите. Залата се изправи на крака, когато солистки от ансамбъл “Драгиново” изпълниха акапелно химна “Мила Родино”.
Г-жа Снежана Велева, заместник-председател на Общинския съвет, обяви решението и в словото си посочи огромните заслуги на районния мюфтия Мустафа Шарков и евангелския пастор Герасим Попов за запазването на българщината и религиозната толерантност в Чепинското корито.На 1 април 1940 г. те основават клон на дружба “Родина” - самобитна и родолюбива културно-просветна организация, бореща се за духовното израстване и единение на всички българи - християни и мохамедани. Тяхната родолюбива дейност след 9 септември 1944 г. остава недооценена, обявени са за врагове на народа и подложени на репресии. Това обаче не сломява искрения им патриотизъм и преживелият 3 години в лагера в Белене Мустафа Шарков гордо заявява: “Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход!”.
Почетните знаци бяха връчени от Снежана Велева на Неделчо Попов - един от внуците на Герасим Попов и на Асен Шарков - брат на Мустафа Шарков. Първият, който ги поздрави, бе кметът на общината Иван Лебанов.
“Моят дядо беше благ, замислен, обичащ книгите човек. Неговите наследници сме много горди, че получава почетното звание точно днес, в деня на народните будители 1 ноември. Благодаря на дружба “Родина” и на Дружеството за защита на Родопите с надеждата, че миналото ни е научило на нещо!”, развълнуван каза Неделчо Попов.
Пред присъстващите в залата Асен Шарков отвори душата си и направи една разтърсваща изповед за страданията, през които е преминал неговият брат. Като свидетел на техния живот той разказа как Мустафа Шарков и Герасим Попов са дали пример на християни и мохамедани да живеят заедно. Първото, което направили след основаването на дружба “Родина”, било да отидат в София пред Министреството на образованието, за да искат тук да бъде създадена гимназия, защото мислили за материалното и културно издигане на хората. Припомни легендарното представление на пиесата “Годеж” в читалището в Лъджене, защото от този момент нататък християни и мохамедани си поради ръка и заживели нормален живот. Мустафа Шарков смятал, че след 9 септември 1944 г. дружба “Родина” ще завоюва много по-големи успехи, но действителността се оказала съвсем различна. Новата власт отправила заплахи към двамата духовници, настоявала М. Шарков да спре да говори, че помаците са българи и да не работи повече с Г. Попов. Асен Шарков разказа как в навечерието на избори в Драгиново дошъл да агитира партизанският командир Манол Велев и започнал да обещава щедро. А когато В. Атипов казал, че Мустафа Шарков иска да ги направи българи, Манол Велев извадил фес и го сложил на главата си. След това М. Шарков е извикан в МВР, изведен от там с белезници и откаран в неизвестна посока. 3 месеца Асен Шарков търсил брат си и в крайна сметка научил от окръжния прокурор в Пловдив, че го държат в карцер в Държавна сигурност. Вместо да го освободи, комунистическата власт го изпратила без съд и присъда 3 години в лагера в Белене. Изпратили в Белене и сина на М. Шарков, който по онова време бил войник. Баща и син не знаели, че са заедно в лагера, докато един ден случайността не ги срещнала.
“Имам честта днес в тази зала да кажа, че не трябва да се посяга така на човешкия живот. Ние имахме най-тежката съдба - дадохме трима души жертва на миналото. Дълбок поклон пред светлата памет на М. Шарков и Г. Попов, дали живота си за обединяване на християни и мохамедани”, каза Асен Шарков, чиято изповед бе изпратена с бурни аплодисменти.
“Ние заедно ще градим България и няма да я изтървем!”, допълни ръководителката на ансамбъл “Драгиново” Грета Кадьова. С изпетите от нея и певиците от ансамбъла характерни драгиновски песни тържествената сесия приключи, оставяйки у присъстващите моралното удовлетворение, че двама наистина заслужили люде, макар и посмъртно, получиха признание за своето честно и право дело.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води