Велинград - online - Пещерно дружество “Суткя” ще домакинства на национален конгрес 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пещерно дружество “Суткя” ще домакинства на национален конгрес
Публикувано 2010-11-15 23:05:51 от темпо

В началото на месец юни догодина ракитовското пещерно дружество “Суткя” ще бъде домакин на националния конгрес на спелеолозите. Идеята се роди на честването на 80-годишнината от създаването на организирано пещерно дело в града, чийто фициален гост на събитието бе председателят на БФС д-р Петър Берон.

Важното за българската спелеология събитие има вероятност да се проведе в местностите “Чукура” и “Ремово”, които са в непосредствена близост до уникалната пещера “Лепеница” и до още няколко непроучени пещери, които могат да бъдат обследвани от спелеолозите. В рамките на конгреса ще бъдат изнесени материали от дейността на пещерняците през изминалата година и филми на пещерна тематика.
Един от актуалните дискусионни въпроси за спелеолозите е екологосъобразното ползване на пещерите, без нарушаващи естествения им вид благоустройствени мероприятия и електрифициране, което от своя страна ще наруши биологичното разнообразие на троглобионтите. Това е качествено нов подход, който ще следва Българската федерация по спелеология за опазване на пещерното богатство в страната.
Успоредно с това възможностите за алтернативен туризъм и природните забележителности на Община Ракитово ще намерят място и в поредица от научно-популярни филми. С амбициозната идея да представи непознатите кътчета в целия им природен колорит и заедно с хилядолетната им история се е заел дългогодишният режисьор от Българската национална телевизия Добрин Керестелиев. Тема на първия му проект е пещерата “Лепеница”.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води