Велинград - online - Започва мащабен ремонт на пътя Церово - Велинград - Юндола 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Започва мащабен ремонт на пътя Церово - Велинград - Юндола
Публикувано 2010-11-15 23:15:26 от темпо

Да запомним датата 14 ноември 2010 г. - тя бе стартът на голям проект за пълна рехабилитация на 79 километра път от Церово (отбивката от магистрала “Тракия”) през Варвара и Велинград до Юндола. Ако всичко заложено и обещано по проекта бъде изпълнено, след 2 години ще трябва да пътуваме по истински европейски път. За него са отпуснати 23 милиона евро, което по груби сметки означава, че километър път ще струва около 300 000 евро.
Пълната рехабилитация ще включва ремонт и разширяване на трите моста (във Варвара, жп-моста на входа и стесненият мост по дефилето), подмяна на асфалтовата настилка, изграждане на канавки и отводнителни съоръжения, разширения на пътните платна в определени участъци. Задачата е наистина амбициозна, защото според специалисти в бранша досега в България не е правен толкова сложен ремонт на път по дефиле като велинградското.
Символичната първа копка, на която домакинства Варвара, се забави с близо 2 часа и половина, през които официалните лица и гражданите пристъпваха от крак на крак, люпиха семки, слушаха изпъления на местния фолклорен ансамбъл от гърмящи тонколони, час по час си поглеждаха часовниците и дори укротяваха подготвените специално за случая две каракачански кучета в очакване на премиера Бойко Борисов. Очакването на премиерския кортеж внесе напрежение и в изключително натоварения неделен трафик, като по дефилето се образуваха огромни колони. В крайна сметка министър-председателят не дойде, а церемонията започна поради бързо спускащия се мрак.
Официални гости на тържеството бяха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, председателят на Националната агенция “Пътна инфраструктура” Божидар Йотов, народният представител от ГЕРБ Ангел Даскалов, областният управител Дончо Баксанов и заместничката му Ваня Минкова, кметове на общини от областта, между които заместник-кметовете на Велинград Дияна Кехайова и Исмет Бабучи.
Водосвет отслужи отец Иван Чалъмов от велинградската църква “Успение Богородично”, който каза, че това ще е важна артерия за хората от по-високите части на Балкана и пожела успех, защото това ще даде работа на мнозина.
Областният управител Д. Баксанов подчерта, че проектът обхваща пътища в 5 общини от Пазарджишка област и е изключително важен за пряката връзка с Благоевградска област.
От името на консорциум “Лена - Гаучев”, който ще изпълнява проекта, изпълнителният директор Николай Галчев благодари на правителството, че отделя средства за инфраструктура, което е и за развитие на държавата. Той гарантира, че имат компетенциите и след 24 месеца един от най-хубавите лотове ще бъде факт. Маноул Соуса Перейра, който е представител на партньорите от Португалия, също бе оптимист за качествено и в срок извършване на работата.
Шефът на НАПИ Божидар Йотов връчи строителните книжа на изпълнителите и каза, че внимателно ще следят качеството на работата, а след 2 години кани всички да видят дали и в България можем да имаме европейска пътна инфраструктура. Като изключително амбициозни определи сроковете и цената министърът на икономиката Трайчо Трайков, който изтъкна голямата важност на този път за икономиката и туризма в региона.
Частта да направи първата копка се падна на Божидар Йотов. Работата ще продължи 24 месеца, а един от важните за велинградчани въпроси е дали през този период движението по дефилето ще бъде спирано. Засега пътят няма да бъде затварян, но през пролетта или лятото на 2011 г. е възможно това да се случи за период от най-малко 3 месеца. Това ще е временно неудобство, което сигурно ще се наложи да понесем, за да бъдат извършени най-сложните строителни дейности.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България