Велинград - online - Д-р Милев - художник и зъболекар 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Д-р Милев - художник и зъболекар
Публикувано 2010-11-22 21:51:17 от темпо

В една от най-известните си книги големият кинорежисьор Уди Алън показва какъв би бил светът “Ако импресионистите бяха зъболекари”. А как би изглеждал свят, в който зъболекарите са художници (може и не точно импресионисти)?! Ако търсите такива отговори, вижте изложбата на д-р Ангел Милев в Художествената галерия във Велинград.

В този случай прецизността на ръката е от изключителна важност - и за професията на зъболекар, и за изявата като художник. Важна е школовката на мисълта - тук своята роля сигурно са изиграли редовните занимания с шахмат под надзора на д-р Милев-баща, увековечени в една от картините. Важно е и въображението, което прозира както в зимните графични пейзажи от Велинград, така и в космогонията на рисуваната за приятел картина с Еднорога, Пегас и звездното небе.
Роденият във Велинград Ангел Милев от години работи в Пловдив, но благодарение на неговата майка Радка Милева и уредника на галерията Бранко Манушев създаваните през годините графики и живопис на 19 ноември стигнаха до своята велинградска публика.
“Ангел Милев има вродено чувство за форма, особено в графиките, които прави като човек, завършил академично рисуване”, каза при откриването на изложбата Бр. Манушев. Художникът благодари на г-н Манушев за куража, който му е вдъхнал, на майка си, която е била основен стимул за осъществяване на идеята и на община Велинград, дала възможност за показване на картините. От името на общината Юлияна Ковачева го приветства за изключителния талант и отправи покана за още участия в културния афиш на Велинград. От името на Общинския съвет присъства зам.-председателят Снежана Велева.
Д-р Милев дари една от картините си на общинската галерия - рисуван специално за случая портрет на Апостола на свободата Васил Левски, който художникът е показал като мечтател.
Интересен факт е, че всяка от картините на д-р Милев е подписана с “ЪН” - самият той обясни, че прави асоциация с английското “незнаен, непознат”, както и се подписва в глобалната мрежа. Сред безспорните достойнства на изложбата е, че събра в галерията много гости - за тях Ангел Милев вече не е “незнаен, непознат”. А останалите желаещите да видят картините на художника-зъболекар имат възможността да го направят до 15 декември.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола