Велинград - online - Обмислят нови варианти за справяне с бездомните кучета 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Обмислят нови варианти за справяне с бездомните кучета
Публикувано 2010-11-22 22:02:37 от темпо

Заме.-кметът Исмет бабучи и главният еколог на общината Станимир Живков взеха участие в международен семинар-обучение на тема: “Прилагане на устойчиви практики за решаване на проблема с популацията на безстопанствени кучета в България” с лектори от Великобритания, Холандия, Германия, Турция и Бълария.

На семинара бяха обсъдени теми, които пряко засягат страните членки на ЕС по отношение на ненаглежданите и безпризорните кучета. Политиката на залавяне и умъртвяване не работи, отчетоха експертите. Първо, че се подхожда нехуманно към самите кучета и второ - това е лукс, който само богатите страни могат да си позволят, струва доста пари, няма бързо решение и проблемът остава. Бройката на безпризорните кучета спада за кратко, но след време тя се попълва от мигриращите кучета, за да оцелее видът. Това е една стара консервативна политика на много кметства и общини, която трябва да се преустанови.
По въпроса с приютите за кучета се отчете, че те са скъпи и не всяка община може да си ги позволи и да ги изгради със собствени средства, а от друга страна тези приюти са неудачни и за самите кучета – в тях те са обречени на затвор в клетки, в които те трябва да преживеят дните до края на живота си, кучетата се депресират, страдат и получават стрес.
За това най-удачно е да се изградят с минимални финансови средства т.нар. “Открити приемници”. Това са големи, оградени пространства на 1-2 декара площ, в които има поставени дървени кучешки колибки и са отдалечени от населените места. В тях кучетата се докарват кастрирани и ваксинирани и престояват много дни. Финансовите средства за тези открити приемници са само за ограда, един нощен пазач и един гледач на кучета. В открития приемник (приют) кучетата играят на воля и се движат свободно, което не нарушава тяхната психика и поведенчески реакции. От тук те могат да се осиновяват. Откритите приемници за сега са най-удачното средство за изграждане от всяка една община.
Един от съвременните и най-успешни за сега методи, които се прилагат в страните на ЕС е по програмата “Хвани-Кастрирай-Ваксинирай-Върни”. Безпризорните кучета трябва първо да се съберат, да се кастрират (неутрализират), да им се приложи ваксинация и обезпаразитяване и да се върнат на местата, където са хванати. По този начин те няма да се размножават и няма да позволяват други кучета да идват на техните стари местообитания. Това е политиката, която общините трябва да водят на място – кастрация и връщане, като се постигне контрол на раждаемостта на безпризорните кучета. Начинът, по който ще се приложи този метод, е с мобилни клиники за кастрация, които ще престояват във всяка община по две седмици и ще кастрират кучетата или чрез възлагане на частни ветеринарни лекари да извършват тази дейност срещу съответното заплащане от страна на общината. С предимство трябва да бъдат кастрирани първо женските кучета, а след това и мъжките. В мобилната клиника за един ден от 1 ветеринарен лекар и 1 асистент могат да бъдат кастрирани 20 кучета, след което те се идентифицират с микрочип, ушна марка или поставяне на постоянен нашийник.
Всички ние обичаме животните и искаме да няма кучета по улиците на града ни. Затова призивът на община Велинград към гражданите е отговорно да пристъпим към този проблем, като спазваме някои елементарни правила и изисквания:
1.) Предотврати появата на нежелани кученца и котенца, като кастрираш женските животни (Любопитно е да се знае, че за 6 години кучето може да създаде поколение от 67 000 кучета, а за 7 години котката може да създаде поколение от 420 000 котета).
2.) Осинови безпризорно куче или коте, като след това ги кастрираш и ваксинираш. 3.) Запомнете, че решението да станеш собственик на куче е отговорност и сериозен ангажимент към него.
4.) Вашето куче е като член на семейството Ви и през целия си живот се нуждае от Вашите грижи, внимание и обич.
5.) Кучето Ви се нуждае ежедневно от достатъчно количество подходяща храна, прясна вода, и разходка сутрин и вечер.
6.) При разхождане на кучета винаги ги водете на къс повод и с намордник (за по-големите и опасни породи кучета), като след дефекация почиствайте мястото и поставяйте отпадъка в контейнер за отпадъци.
7.) Водете редовно кучето си на преглед при ветеринарен лекар за извършване на задължителните ваксинации и обезпаразитяване. 8.) Направете идентификационна маркировка на кучето си с микрочип, ушна марка или постоянен нашийник, за да може при загубване да Ви бъде върнато.
9.) Извършете задължителната административна регистрация на кучето си в община Велинград, като заплатите „такса куче”, след което ще Ви бъде издадено удостоверение и идентификационен медальон.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай