Велинград - online - “Познай и разкажи” продължава на вълна етнография 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Познай и разкажи” продължава на вълна етнография
Публикувано 2010-11-29 22:24:12 от темпо

На 25 ноември в препълнената с ученици, преподаватели и музейни работници зала на Историческия музей се даде старт на третия етап от проекта на Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” “Познай и разкажи”.

Това е проект, който стартира по инициатива на г-жа Гергова, като участниците вече две години извършват предимно събирателска и изследователска дейност. Учениците, водени от своята преподавателка по история Фани Спасова, са работили успешно по темите “Легенди и предания от Чепинския край” и “Археологията на Велинград и Чепинско”. Тази година темата е “Етнографията на Велинград и Чепинско”.
С много емоция препълнената зала посрещна беседата на етнолога на Историческия музей Георги Куманов. От него присъстващите ученици научиха, че “етнография” е гръцка дума и на български означава народоописание. Оказа се, че на база етнографско делене нашият край се включва в район, обхващащ територията от Странджа до река Места и хората, които живеят в този район са рупци, така както има шопи, добруджанци, тракийци, балканджии, турлаци и т.н.
Интерес предизвика описаният от Георги Куманов начин, по които се определя територията, наречена Чепинско. Тя е определена от исторически документ, наречен граничен акт на султан Сюлейман Великолепни. Начинът, по който се измерва, е като се застане на връх Острец и се завъртиш по линията на хоризонта. Така е определена територията, която обхваща Чепинско.
Г. Куманов припомни, че нашият Исторически музей е първият в Родопите и в Пазарджишка област, а първите изследователи на нашия край са Стефан Захариев, който и пръв публикува летописа на поп Методи Драгинов; босненецът Стефан Веркович и неговата “Веда Словена”; украйнецът Сирко - за нас той е първият археолог, правил разкопки на крепостта “Цепина” и благодарение на него две каменни икони от крепостта се намират сега в Ермитажа; Христо Попконстантинов; чехът български министър на просвещението след Освобождението Константин Иречек, който е записвал помашки песни от Чепинско; Христо Масларов, Йосиф Ковачев и др.
Фани Спасова отчете 20-годишната ползотворна работа между професионалната гимназия и Историческия музей и не би могло да бъде друго, тъй като училището подготвя квалифицирани кадри в областта на туризма, а музеят съхранява миналото на нашия край. Тя отново призова за събирателска дейност по таваните и скриновете на бабите, за да се направи етнографска сбирка в кабинета по история и туризъм, като след време експонатите се подарят на музея.
Главнен учител Магдалена Белухова обяви спечелването на международен проект, благодарение на който през пролетта в Копенхаген ще бъде представен Велинград като туристическа дестинация.
Георги Куманов, който е научен ръководител на третия етап от проекта, предложи и заедно с участниците решиха работата да продължи в три аспекта. Първият да се проведе конкурс със снимки, посветени на обичаите и традициите на нашия край, като най-хубавите участват в изложба. Вторият аспект е написване на есе за нашето етноразнообразие и трето да се направи мултимедиен продукт, който да се презентира и да се качи в интернет.
Проектът трябва да приключи през май догодина, а на 20 декември - Игнажден участниците ще бъдат част от традиционния за Историческия музей ритуал “полазване”.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай