Велинград - online - Общината се задъхва без кредит, натрупа 1.5 милионa дългове 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Общината се задъхва без кредит, натрупа 1.5 милионa дългове
Публикувано 2010-11-29 22:49:36 от темпо

Задълженията на Община Велинград към фирми изпълнители и доставчици в момента са около 1 500 000 лева. Цифрата посочи кметът Иван Лебанов по време на пресконференция на 26 ноември, на която направи отчет за третата година от своя мандат.
Заради кризата цялата държава се тресе финансово и няма икономически стабилни общини, каза кметът. Община Велинград не прави изключение, а намаляването на общинския бюджет с 500 000 лева в средата на годината се е отразило фатално.
Като пример какви задължения се трупат всеки ден Иван Лебанов посочи сумата от 180 000 лева, която общината дължи за храна и консумативи на детските градини. Изпълнявайки социалната си политика, общината не вдига таксата за детски градини, не може и да закрие тази дейност, но дължимите суми растат всекидневно. Въпреки всички трудности, няма неразплатени заплати и пари в приоритетни дейности като образование и чистота, подчерта градоначалникът.
Като единствен възможен вариант за финансова стабилизация на общината кметът Лебанов отново посочи тегленето на кредит - това е и начинът, по който огромна част от българските общини “връзват” бюджетите си в момента. Г-н Лебанов отчете, че анализът на изминалите 3 години показва, че има съществено подобрение в съвместната работа между изпълнителната власт и Общинския съвет. Въпреки това смята, че съветниците няма да подкрепят искането му общината да тегли кредит. Причината е, че една година преди местните избори кампанията вече започна и има нагласа да не се прави нищо, за да има и обществено недоволство спрямо Общинска администрация.
Местните приходи също остават на нива от миналите години. През летните месеци събираемостта на туристическата такса бе по-висока, но сега е по-ниска в сравнение с 2009 г. Г-н Лебанов отчете, че кризата удри и хотелиерите, че те плащат висока такса смет и искат тя да бъде намалена, но от друга страна общинският бюджет се крепи на тези приходи. По отношение на туристическата такса важи и правилото “Ние ги гоним, те се крият”, смята кметът.
Липсата на пари в общинската хазна поставя под въпрос и изпълнението на спечелени проекти - като вече стартиралия мащабен ремонт на парковете и като очаквания да получи през пролетта финансиране проект за саниране на 7 учебни заведения във Велинград и в селища от общината. Проектите са одобрени, но общината трябва да извърши междинните плащания, а сумите са непосилни за бюджета и отново се стига до искането за кредит.
Заместник-кметът Валентина Цветанова също подчерта, че общината няма да може да осигури междинните плащания по проекти, ако единственият вариант е общинският бюджет. Тя посочи, че по проекта за свлачищата бе гласуван кредит от фонда за местно самоуправление ФЛАГ и сега общината прави постъпки за още един, докато се реши проблемът с големия кредит. Велинград е сред общините, получили покана по Оперативна програма “Околна среда” да представи проект за ремонт на водопроводната мрежа, главни канализационни колектори и пречиствателна станция за отпадни води. Това също е мащабна задача, проектът е вече в края на подготвителния етап. “Полагаме неимоверни усилия за неща, които биха се решили с един кредит”, каза г-жа Цветанова.
Кметът Иван Лебанов отчете, че една от най-големите болки на велинградчани е асфалтирането на улици. Към несвършената през третата година от мандата работа той причисли ремонтът на околовръстния път и наложителното асфалтиране на улици като “Комсомолска”, “Занога”, “Сютка”, “Тодор Узунов” и др. Важно е велинградчани да знаят, че нито една от оперативните програми на Европейския съюз не отпуска пари за асфалтиране - такива средства трябва да се осигурят от общината. В етапа на финансова криза обаче това може да стане само чрез кредит.
Извън широко дискутираната тема за кредита, по време на пресконференцията бяха поставени и други въпроси, вълнуващи велинградчани:
ОТВАРЯНЕТО НА БАНИТЕ: Според кмета Иван Лебанов има начин да се разберат с Георги Велев за отварянето на банята в Чепино. В момента текат сроковете за влизане в сила на решението за разваляне на концесиите за Кална и Чепино баня, което с много усилия бе отстоявано от Общинска администрация. Кметът припомни, че от страна на концесионерите е имало изказвания за дълги съдебни процедури, в които ще вкарат общината. Кметът не се ангажира със срок, но изрази оптимизъм, че ще постигнат вариант баните в Чепино да отворят врати.
ОСВЕТЛЕНИЕТО: Проблемът е сериозен и във Велинград, и в селата, отчете кметът. Главният архитект Т. Енев подготвя обществена поръчка, която скоро трябва да бъде обявена и да се търси фирма-изпълнител.
ФУТБОЛНИЯТ КЛУБ: Кметът отговори на въпрос дали след като оглави местния футболен клуб “Чепинец” това няма да бъде прието от другите клубове като знак, че ще толерира този спорт. “И досега аз съм председател на Ски клуб “Чепинец”, но те са най-ощетените”, каза кметът и обясни, че не е взел лесно решението да застане начело на ФК “Чепинец”. Призна, че усеща ревност от страна на колеги, но спортът е един и в тежки моменти трябва да се помага. Общинските пари за спорт се разпределят публично, с подпис на всеки председател на клуб. Велинград има традиции във футбола, които трябва да се пазят, лично Борислав Михайлов обещал да помага за оставането в групата. Ще бъде определен и общински терен за футболно игрище, за да не може един човек да разиграва цялата футболна общност, а и да идват отбори на подготовка.
ИЗБОРИТЕ: “Месец-два преди изборите ще направим социологическо проучване и ако хората харесват нашия екип - защо не?” - така отговори кметът на питане дали е готов да продължи да се занимава с политика. Той уточни, че в екипа му са хора от различни политически партии и с различни виждания, а това е показател как могат да работят и е много доволен от постигнатото. С думите, че е Иван Лебанов, а не Ванга, кметът не пожела една година преди изборите да прогнозира как ще се разпределят позициите в изпълнителната власт и Общинския съвет.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води