Велинград - online - Ще членува ли Велинград във “Фонд за летище Пловдив” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ще членува ли Велинград във “Фонд за летище Пловдив”
Публикувано 2010-12-07 10:00:58 от темпо

Консултативният съвет по туризъм, който заседава на 1 декември, обсъди отново предложението община Велинград да се присъедини към сдружението “Фонд за летище Пловдив - южната врата на България”. Сдружението е основано от няколко общини, между които Пловдив, Родопи и Асеновград с главна цел развитие на туризма в региона. Ролята на летището е основна, тъй като то е сключило договор с нискотарифната компания “Райън еър” и предлага полети на достъпни цени, което гарантира и повече туристи. В момента най-изгодни са полетите до Лондон с цена 17 евро.

Общините, които членуват в сдружението, получават реклама на сайта на летището и авиокомпанията. Годишният членски внос обаче е по 50 стотинки на жител, което за община Велинград се равнява на малко над 20 000 лева. Съветът по туризъм отчете, че в нашия град повече от 70% от туристите са от България, а чуждестранни туристи преобладаващо са не от Англия, а от Русия. Според Борис Голомехов обаче мястото на транспортната услуга в туристическия пакет е много голямо и ако тя е на достъпна цена, това би повлияло на пазара. Той предложи да се мисли вариант в плащането на членския внос да се включи не само общината, а и хотелиерите, защото те ще берат плодовете от подобно сътрудничество.
Избрана бе работна група с участието на зам.-кмета Дияна Кехайова, Златко Златанова, Даниела Салкина и Васка Милушева, която ще направи отчет по изпълнение програмата за развитие на туризма през 2010 г. и стратегия за 2011 г. Тъй като общината не разполага с база данни, общинският бизнес център е разработил анкетна карта с въпроси към хотелиерите. Г-жа Салкина изрази съмнения дали на този етап те ще предоставят реални данни, но с анкетата ще бъде направен опит да се сложи начало на събиране на база данни и конкретни предложения от страна на туристическия бранш.
Очакванията на членовете на съвета за приходите през 2011 г. са, че ако досегашната курортна такса бъде заменена от туристически данък, то сумите в общинската хазна от съществуващите около 2000 легла в различни места за настаняване ще намалеят.
Взето бе решение на туристическата борса “Ваканция” през февруари 2011 г. в НДК общината и хотелиерите отново да участват заедно. Вече е запазено мястото на миналогодишния щанд, който ще запази и визията си от 2010 г. и така ще се спестят пари.
Не бе подминат и проблемът, че според заповедта на кмета Консултативният съвет по туризъм се състои от 16 човека, но на редовните месечни заседания има “постоянно присъствие” от едва 6-7 и това трябва да се промени.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води