Велинград - online - Млади лесовъди опознават родината и природата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Млади лесовъди опознават родината и природата
Публикувано 2010-12-14 08:59:34 от темпо

През ноември Училищното настоятелство при Професионалната гимназия по горско стопанство ”Христо Ботев” - Велинград организира 3 от четирите екскурзии с учебна цел по проект “Млади лесовъди - изграждането на младия лесовъд преминава пред любовта към родината и родната природа”, финансиран от ОП “Развитие на човешките ресурси” и ЕСФ, схема “Да направим училището привлекателно за младите хора”. Тези екскурзии бяха планирани в различни части на България, за да обогатят знанията на учениците за историята, географията и природните забележителности на нашата страна.

На 6 и 7 ноември се осъществи посещение на Банско и планински преход до хижа Бъндерица. Участваха ученици от сформираните в началото на проекта клубове по интереси “Млад озеленител” и “Млад пътешественик”, които видяха различни растителни съобщества, представители на фауната на Пирин планина, Байкушевата мура, а след това се отправиха към хижа Вихрен. Изкачвайки се нагоре, всички се насладиха на красивата и опияняваща гледка на езеро “Окото”, а крайната точка беше “Рибно бъндеришко езеро” на 2190 метра надморска височина. На връщане учениците разгледаха и забележителностите на град Банско. Снимковият материал ще обогати албумите на всеки клуб и дълго ще пази спомена за красивата българска природа.
На 12, 13 и 14 ноември учениците от клубовете “Млад журналист”, “Млад европеец” и “Здрав дух в здраво тяло” участваха в екскурзия с учебна цел по маршрут: Велинград - Берковица - Бързия - Враца - Тетевен - Рибарица - Велинград.
В Етнографския музей в Брековица групата се запозна с интересни моменти от историята на този край, поминъка на жителите му през Възраждането, с впечатляващи постижения в областта на литературата и живописта. Много интересен и завладяващ бе разказът на г-жа Петя Генова, завеждащ отдел “Връзки с обществеността” в община Берковица, за основаването на града и неговата история, за борческия дух на жителите му и борбата им за опазване на българщината. Групата посети и къщата-музей, в която е живял народният поет Иван Вазов по време на службата си като съдия в Окръжен съд Берковица.
На втория ден от екскурзията разгледахме Враца. Най-впечатляващ за града е величественият паметник на Христо Ботев. Построен от признателните потомци, паметникът на Ботев се издига внушително в подножието на Врачанския балкан, където за последен път е туптяло непримиримото с робството и жадно за свобода сърце на гениалния поет. Към Христо Ботев всеки истински българин изпитва преклонение и обич, но още по-силни са тези чувства за учениците на ПГГС , чийто патрон е именно той. Затова с вълнение възпитаниците на гимназията отпътуваха към връх Околчица - мястото, където е построен кръст на опълченците, посветен на четата на Христо Ботев. Тръгвайки си от връх Околчица, всеки един човек отнася със себе си частица от силната любов на Христо Ботев към родината и нещо много важно - да се чувства малко повече българин.
На връщане от святото място, минавайки през село Челопек, участниците в екскурзията видяха къщата на баба Илийца – героиня от разказа на Иван Вазов “Една българка” , действително живяла историческа личност, превърнала се в символ на смелостта и патриотизма на българката в годините на робството.
В град Тетевен групата пристигна следобяд на същия ден, посрещната много сърдечно от един от партньорите по проекта г-жа Зоя Петрова, директор на ПГГСД ”Сава Младенов”. След настаняване в общежитието на гимназията, групата се отправи към местността Водопада, впечатляваща с красотата на природата. Тук учениците с интерес разгледаха растителните видове, направиха и много снимки пред покоряващата със своята красота и сила водна стихия, спускаща се по стръмния склон на планината. Групата посети ремонтираната и обновена сграда на ПГГСД ”Сава Младенов”. Вечерята премина в сърдечен приятелски дух в стола на общежитието на гимназията. Тук се срещнаха представители на учениците от двете училища и преподаватели от двата колектива.
На третия ден от екскурзията групата екскурзианти се отправи към Почивен комплекс “Рибарица”. Най-вълнуващо за този ден бе посещението на лобното място на Георги Бенковски – ръководител на Априлското въстание в IV революционен окръг, апостол, вдъхновен водач на Хвърковата чета. Вълнуващ разказ за разигралите се тук събития поднесе учителят в ПГГСД”Сава Младенов” Иван Нейков. Удовлетворени и преизпълнени с прекрасни впечатления от видяното и преживяното, участниците в екскурзията отпътуваха за Велинград.
На 26 ноември се проведе и еднодневната екскурзия до Батак и околностите му с участници от клубовете “Млад природозащитник”, “Млад лесовъд”, “Млад фотограф и картограф”, “Млад изследовател” и “Млад ловец и риболовец” от 9 и 10 клас на ПГГС “Хр. Ботев”.
Учениците посетиха Държавно горско стопанство Батак, Професионалната гимназия по дървообработване и горско стопанство “Ст. Божков”– Батак, Историческия музей и църквата, пещерата Снежанка, запознаха се с характерната флора и фауна за района и съоръжения за добив на семена.
Екскурзиите обогатиха познанията и повишиха мотивацията на учениците. Това е огромна стъпка към изграждането на младите лесовъди и обещание за достойно и с любов практикуване на избраната професия.
От екипа по проекта

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води