Велинград - online - Как да изпреварим болестта 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Как да изпреварим болестта
Публикувано 2010-12-14 10:02:29 от темпо

На здравето в аванс бе посветена Втората национална конференция по превантивна медицина, която се проведе през уикенда в Лечебно-възстановителната база на Народното събрание във Велинград. Тя бе организирана от наскоро регистрираното Българско сдружение по превантивна медицина и Военномедицинска академия, а участниците бяха медици от цялата страна.

Повече за форума и за мястото на превенцията на здравето в България научихме от полк. д-р Андрей Галев, началник на Научно-приложния център за военна епидемиология и хигиена към ВМИ, председател на Българското сдружение по превантивна медицина и зам.-председател на Националното сдружение по инфекциозни болести. Д-р Галев е от малцината лекари с няколко на брой “екзотични” специалности: дерматология, инфекциозни болести, тропическа медицина, а догодина ще стане и първият в нашата страна специалист по превантивна медицина.
- Д-р Галев, притиснат от проблемите на здравната реформа, българинът забрави за профилактиката и превенцията на здравето. Как и с какви средства ще противодействате и ще убедите хората в ползата от профилактиката?
- Актуалната криза в здравеопазването показва колко вярна е мисълта на Пирогов “Грам профилактика струва колкото килограм лечение”. Промоцията на здравето не е нещо ново, но в криза българинът обръща все по-малко внимание на здравето си. В болниците има стълпотворение от пациенти, дошли, когато вече е късно. Не се пропагандира достатъчно здравословният начин на живот, вредата от тютюнопушенето, от затлъстяването и т.н. Нашата цел е да изпреварим болестта. Имаме идеи как на национално ниво нещата да се случат по-добре. Регистрирането на сдружението и тази конференция във Велинград са стъпки към обмен на информация между организациите, които се грижат за превенция на здравето - Министерство на здравеопазването, Националния център към ВМИ, РИОКОЗ.
- Споделете част от идеите, които обсъждате във Велинград?
- Българската медицина е длъжник на гражданите. Ще дам един пример: през последните години многократно се увеличи броят на пътуванията на българи в различни краища на света. Ние разполагаме с резултати и анализи от участието на наши военни мисии в Ирак, Афганистан, от посещения в екзотични страни. Една от темите, на които ще посветим усилия, е медицина на пътуващите. Една важна стъпка при подготовката на всяко пътуване - важна както закупуването на билетите, е човек да получи информация за климатичните и ендемични фактори, да си направи профилактичен преглед и ваксина, ако е необходимо. В момента във всеки областен град в България има Регионална инспекция по опазване на общественото здраве (РИОКОЗ) с имунизационен кабинет, в който могат да се получат съвети и да се поставят нужните ваксини при пътуване в чужбина. Предстои нашето сдружение да направи и сайт за консултация на пътуващи по всички важни въпроси, касаещи здравето.
- Ваксините ли са най-мощната превенция на здравето?
- В момента се извършва революция с прилагането на първата интервенална ваксина срещу грип. След 4-5 години поставянето на всички ваксини ще бъде почти без игличка, ще се впръскват в кожата и това ще улесни прилагането им при деца и възрастни, които не понасят игли.
Преди няколко години бе дадена Нобелова награда на откривателя на ваксината против рак на шийката на матката. Тази ваксина вече се прилага в цял свят. Искам да опдчертая, че във всички заобикалящи ни страни - Гърция, Турция, Румъния и Македония, ваксината се поставя безплатно на момичета на 12-годишна възраст. При нас все още тя е препоръчителна - ние лекарите казваме колко тя е полезна, но държавата няма средства и ваксината трябва да се закупи от родителите. В същото време всеки ден в България от рак на шийката на матката умира една жена.
Най-важното, за да изпреварим болестта, е да разполагаме с достатъчно информация. Точно това е и задачата на нашето ново сдружение и на Втората национална конференция по превенция на здравето.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай