Велинград - online - Да сътвориш Коледа 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Да сътвориш Коледа
Публикувано 2010-12-21 08:43:33 от темпо

Те правят украсата за Коледа със собствените си ръце и със собственото си въображение. На празничната трапеза ще сложат собственоръчно направени панделки за салфетки, снежният човек под елхата са направили сами от вълна, коледният венец е измайсторен от подръчни материали. Сурвачките им са истинско произведение по българската традиция - дрян с пуканки, вълна и червени чушки. Дори бижутата, с които ще се нагиздят за празниците, са саморъчно направени!

Сигурно милионите производители на всевъзможни коледни джунджурийки в Китай не биха им се зарадвали. Но ние има за какво да поздравим и насърчим тези деца от новата школа по приложни изкуства и занаяти във Велинград, която много точно се нарича “Ръкотворци”. Школата работи към настоятелството на Целодневна детска градина “Радост”, а помещението в бившия трафопост на бул. “Съединение” е дадено на детското заведение от общината.
“Главен ръкотворец” е г-жа Даниела Цопанова, която всички деца наричат просто Дани. Аз бях техен гост на 17 декември - чуден зимен ден, в който всяко дете е изкушено от пързалката, снежните топки и снежния човек. Затова първо попитах защо вместо на пързалката са дошли в школата. В един глас Невина, София, Бети, Христина, Мими, Валерия и Поли, всички ученички в ОУ “Христо Ботев”, ме заляха с абсолютно единодушния отговор, че в “Ръкотворци” им е по-забавно и по-интересно.
“Обожавам да правя такива неща! Тук сме заедно, а и Дани е с нас и ни помага”, казва Мария. “Тук е интересно, учим нови и различни неща”, допълва София. В същата посока са и думите на 6-годишната Ани и нейната баба Ани Ушева, която споделя, че за малката в школата е много интересно, идва с голямо желание и са добър тандем с нейната майка.
Ето още нещо интересно за “Ръкотворци” - тук заедно с децата могат да работят и да творят и техните майки. Хем са тандем, хем има съревнование, а според Даниела Цопанова децата се справят по-добре от майките - имат по-малко умения, но повече въображение. А и когато става дума за Коледа, семейният дух е особено важен. Докато са заети да правят коледните венци, моите сръчни събеседнички от пети и шести клас разказват как вече са украсили домовете заедно с мама и тати. София обяснява, че в техния дом ще чакат каката студентка, за да украсяват заедно, а на Бъдни вечер ще замесят питката с баба.
А след Коледа? Отминат ли празниците, в “Ръкотворци” ще има детски стан и ще се тъче. После ще плетат на една кука, ще правят бижута, ще работят с глина, ще се учат на стъклопис, а дойде ли Великден, започва голямото “писане” на яйца, в което г-жа Цопанова е утвърден майстор.
В момента в школата работят две групи с около 20 деца от ЦДГ “Радост”, посещават я и ученици от ОУ “Хр. Ботев”. “Ръкотворци” кани всички желаещи деца от Велинград да пробват своите умения и да научат колко много могат да направят сами. Децата могат да идват тук по ред, определен от настоятелството на детската градина. Така че, ако искате да творите със собствените си ръце и въображение - вратите на школата са широко отворени, а Дани очаква нови “ръкотворци”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води