Велинград - online - Според новия Избирателен кодекс: Броят на общинските съветници пада от 29 на 23 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Според новия Избирателен кодекс: Броят на общинските съветници пада от 29 на 23
Публикувано 2011-01-04 10:31:35 от темпо

В последните дни на 2010 г. Народното събрание прие на второ четене нов Избирателен кодекс. Сред най-важните промени в изборното законодателство, които пряко засягат община Велинград, е редуцирането на броя на общинските съветници. Депутатите решиха, че в общините с до 50 000 жители броят на съветниците ще бъде намален с 20%. В момента Общинският съвет на Велинград наброява 29 съветници, а на местните избори през есента на 2011 г. вече ще избираме с 6 по-малко.

Въпреки че не бе сред най-дискутираните промени, намаляването на броя съветници в общини като нашата може да доведе до изцяло ново структуриране на политическото пространство. Реална е възможността в следващия Общински съвет да влязат само 2 или 3 партии, а според някои анализатори при определено стечение на обстоятелствата може да се стигне и до еднопартиен местен парламент.
За повече яснота ще припомним, че на местните избори през 2007 г. в община Велинград се гласуваше за 29 мандата. Във вота за Общински съвет участваха 19 793 човека от цялата община, а избирателната активност беше около 63%. Броят на действителните гласове, разделен на броя на мандатите определи така наречената “общинска избирателна квота” от 683 гласа. Само 7 партии, събрали над 683 гласа, получиха право да участват в разпределението на местата в Общинския съвет. За тях гласуваха общо 11 947 избиратели. Квотата не успяха да покрият други 22 партии и нито един от участващите в изборите за съветници 24 независими кандидати и пуснатите за тях 7846 гласа бяха “разпилени”.
Същата система с общинска избирателна квота ще се използва и на местните избори през 2011 г. Но този път се очаква квотата да е доста по-висока и да стигне 1000 гласа, защото мандатите са с 6 по-малко. При това положение само няколко партии имат реален шанс да минат бариерата. Кои ще са те? Единствено ДПС може да е сигурна, че ще има свое представителство в следващия Общински съвет - Велинград. Гаранция за това са твърдите около и над 4000 гласа, които партията мобилизира не само на местни избори. Всички останали партии, които ще се борят за участие в местната власт, имат много да работят, за да подобрят резултатите си от 2007 г. Ясно е, че на местно ниво ще се правят и голям брой коалиции с идеята да се прескочи общинската избирателна квота. Колкото до независимите кандидати - на практика според новите правила те нямат шансове за общински съветници.
Намаляването на броя на общинските съветници е тема № 1 сред местните партийни централи. В този брой публикуваме мненията на председателите на СДС и БСП, но ще продължим да търсим позициите и на други политически сили, тъй като темата ще е в дневния ред на изборната 2011 година.
Елена Баева


Тома Пачалов, председател на БСП - Велинград: Според мен приемането на новия Избирателен кодекс е голям удар върху демокрацията във всички аспекти, включително и с намаляването на броя на общинските съветници. Работили сме във времето след 1989 г. с общински съвет от 41, 39 и 29 съветници. Сега възникват няколко опасности.
Първо, има голяма вероятност за връщане на двуполюсния модел. В общинския съвет на Велинград може да се получат само две групи - управляваща и опозиция, но има и голяма вероятност съобразно това кой ще е новият кмет, да се получи съглашателство между тези две групи.
Второ, създават се условия за търговия с гласове. Онази политическа сила, която осигури по-голяма субсидия - законна или не, ще получи повече места в Общинския съвет. Това уронва демокрацията. В икономическа криза и при голямата бездработица в нашата община, има реални условия много хора да продадат совето “аз”.
Трето, по-малките политически партии, за да оцелеят, нямат друг избор, освен да се коалират. Това също води до съгрлашателство. БСП ще направи всичко възможно, за да има максимален брой съветници, с много повече работа във Велинград и в селищата от общината. За нас пътят е да влезем много по-сериозно в селата.
Четвърто, тенденцията от последните избори за явяване на голям брой независими кандидати сега е обречена на провал. Това ще накара някои личности, които имат или мислят, че имат влияние, да влязат под крилото на някоя политическа формация.
Таня Гончева, председател на СДС - Велинград: Намаляването на общинските съветници, в нашия случай от 29 на 23, ще доведе до увеличаване на необходимия минимален брой гласове за избор на един съветник. В случай на висока избирателна активност, каквато напоследък наблюдаваме в нашата община, този минимален брой гласове ще стане над 1000 за един съветник. Това е белег на по-малко демокрация, тъй като големи групи гласоподаватели ще останат без представителност в местния парламент. От друга страна Общинският съвет ще се състои от малко на брой, но многобройни групи, което ще улесни съглашателството и е опасно за прокарване на лобистки текстове в решенията. Ако проблемът е в заплащането на общинските съветници, тази практика доби популярност от десетина години и едва ли може да се отчете като постижение на демокрацията.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗБОРИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ 2007 г.
Партия Гласове Мандати
ДПС 4029 10
Зелена България 1776 4
ВМРО 1267 3
БСП 1196 3
ГЕРБ 1164 3
БЗНС 994 3
ЗНС 941 3

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България