Велинград - online - 18 съветници отказаха на кмета да тегли кредит 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

18 съветници отказаха на кмета да тегли кредит
Публикувано 2011-01-04 10:41:21 от темпо

Кредитът от 5 милиона лева, за който кметът Иван Лебанов настоява от месеци, няма да бъде изтеглен. На 30 декември 2010 г. с 8 гласа “против”, 10 “въздържал се” и едва 9 гласа “за” Общинският съвет отхвърли предложението. Искането за кредит подкрепиха съветниците от БСП, ЗНС, двама от Зелена България и един от БЗНС. Не дадоха подкрепа за кредита групите на ДПС, ГЕРБ и ВМРО, двама от БЗНС и един от Зелена България.

В началото на дискусията в залата председателят на Икономическата комисия Сергей Кичиков съобщи, че нямат решение, защото на заседанието им не е имало упълномощен представител на Общинска администрация да разясни искането за кредит. Затова според повечето членове на комисията не могат да гласуват кредит от 5 милиона само на един лист без конкретика.
Очаквано, тъй като по темата вече се спори от месеци, съветниците изразиха противоположни позиции:
Екатерина Каферинова, ЗНС: Този въпрос се политизира, а не би трябвало. Днес не трябва да мислим кой е и кой ще стане кмет след 1 година, а ще дадем ли зелена улица община Велинград да работи. Не сме избрани, за да не правим нищо. Няма община, която работи без кредит. Тези 5 милиона могат да донесат 50 милиона.
Борис Голомехов, Зелена България: Кредитът е закъснял, отдавна трябваше да се случи, но това не стана на политическа основа и затова общината боксува. В предложението на ОА трябваше да има по-голяма конкретика.
Александър Гагов, ВМРО: Питам първо колегите коректно ли се поднася искането? Трябва да знаем колко дължи общината и как ще ги връща при драстично намален бюджет, криза и по-малко местни приходи. Защо се вмъква и плащане на стари задължения? Коректно е да се разделят нещата - съфинансиране проект по проект, а не в общия кюп 5 милиона, за които не е видно как ще бъдат върнати.
Венко Бозев, БСП: Закъсняваме фатално, а процедурата по теглене на кредита е много дълга. Община Велинград има възможност да върне кредита, приходите вървят в положителна посока. Нека да дадем възможност на следващата управа да работи по проекти.
Тома Пачалов, БСП: С гласуването по точката за кредита всеки от нас ще покаже дали е за или против развитието на общината. Неправилно е да отлагаме решението, защото това води до изпускане на срока от 9 месеца преди изборите, в който общините нямат право да искат кредити.
Единственото изказване на гражданин по темата беше на София Ключкова от Инициативния комитет “Да поработим за Велинград. Тя напомни на съветниците, че според тяхната програма още през октомври трябваше да разгледат отчет за финансовото състояние на общината, но това не бе направено. Излиза се от правилата за управление и затова сега не се знае какво е финансовото състояние и какви са старите задължения. Според г-жа Ключкова не може да се гласува кредит само по едно листче и затова тя поиска отлагане на точката.
Кметът Иван Лебанов се включи в дискусията: “Ние сме последната община, която не желае да тегли кредит. Общинските съветници много добре знаят за какво става дума и затова ги призовавам: мислете не по политически, а по велинградски! Това, че искаме 5 милиона не значи, че ще бъдат изхарчени. Нямало конкретика - в момента общината е входирала над 50 проекта, кой знае точно колко и кои ще бъдат одобрени, за да ги посочим конкретно? Няма стари и нови задължения, има задължения. Дължим 200 000 лева за храна на детските градини, да вдигнем таксата ли? Дължим около 120 000 лева на “ЕВКК”, но трябваше ли да оставим водата в Каменица да е мътилка? Дължим 120 000 за материали по програмите за временна заетост - за съкратим ли 730 човека от работа? Закъснели сме с искането, но от половин година преговарям с всеки от вас и на по-високо ниво. Кредитът ще бъде консумиран не от кмета Лебанов, а от следващия кмет и следващия Общинския съвет, всеки разход ще минава през Общинския съвет”.
От групите на ДПС, ГЕРБ и БЗНС не изразиха никаква позиция, но това стана при самото поименно гласуване, с което кредитът бе отхвърлен. Кметът се обърна с “Неуважаеми съветници” към тези, които гласуваха против и заяви, че това мнозинство е гласувало да няма вода в Медени поляни и Горелци, да няма чиста вода във Велинград, да не се асфалтира и улиците да са с дупки като кратери. С тези думи Иван Лебанов напусна сесията.
След гласуването на 30 декември 2010 г. Община Велинград на практика загуби почти всякакви шансове да входира искане за кредит 9 месеца преди изборите - срок, определен вече със закон. Така в предизборната година настоящата кметска управа е изправена през твърде трудната задача да се справи със значителни суми за съфинансиране по проекти и разплащане на задължения без помощта на кредит.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води