Велинград - online - Общината ще получи две находища с минерална вода 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината ще получи две находища с минерална вода
Публикувано 2011-01-04 10:42:06 от темпо

На 29 декември 2010 година министърът на околната среда и водите Нона Караджова одобри списък на находищата с минерална вода, които могат да бъдат предоставени на общините. В списъка са две находища, които община Велинград ще получи за управление за срок от 25 години: находище “Велинград - Каменица” и находище “Драгиново”.

За находище “Велинград - Каменица” министерството е утвърдило експлоатационен ресурс от 22.60 литра/секунда. Свободните водни количества към момента са 14.20 и те са от сондажи с номера 3, 4, 5, КЕИ № 7 и КЕИ “Власа”.
Експлоатационният ресурс на находище “Драгиново” към момента не е оценен, а оперативният ресурс възлиза на около 12.30 литра/секунда. Кметът на общината ще трябва да възложи оценка на експлоатационния ресурс, преди да започне да издава разрешителни за неговото ползване. Тази оценка може да се извърши и за сметка на бъдещ ползвател, на когото ще бъдат опростени таксите за водовземане за първите 6 месеца.
Според разпореждането на МОСВ общинските съвети ще определят тарифа за водовземане, но само за находища, за които няма издадени разрешителни от органите по водите. За находище “Велинград - Каменица” има издадени такива разрешителни и затова общината ще разрешава ползване на минералните води от него при условията на действащата тарифа на МОСВ. Таксите за водовземане, предоставено от кмета, ще постъпват в бюджета на община Велинград.
До 31 януари 2011 г. кметът Иван Лебанов трябва да отправи писмено искане, а в 14-дневен срок МОСВ с решение на министъра ще предостави двете находища за управление на Община Велинград. Ако в срок от 5 години общината не започне процедури по усвояване на ресурсите от минерални води, ще трябва да върне управлението на находището на Басейнова дирекция.
Решението на министър Нона Караджова удовлетворява на 50% искането на община Велинград за управление на минералните води, което срещна и сериозна обществена подкрепа. Засега находищата в Лъджене и Чепино остават на държавно разпореждане, но все пак общината ще има възможност да се разпорежда с голямото находище на минерални води в Каменица и на неразработеното, но важно находище в Драгиново. Това е добра новина не само за общинската хазна, а и за местното самоуправление, което получава важен лост за влияние върху развитието на града.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води