Велинград - online - Нов проект за музикалния и танцов фолклор в нашия край 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Нов проект за музикалния и танцов фолклор в нашия край
Публикувано 2011-01-11 09:23:49 от темпо

Историческият музей във Велинград започва 2011 година със спечелен проект, по който кандидатства преди време.
Проектът е към Министерството на образованието, Фонд “Научни изследвания” и ще се реализира в продължение на 3 години. Темата е “Музикалният и танцовият фолклор на Северозападните Родопи. Преселници от и във Велинградско”.

Ръководител на проекта е проф. д-р Димитрина Кауфман, а от името на музея участва етнологът Георги Куманов.
Проектът ще се осъществява съвместно с Института за фолклор при Българската академия на науките и Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград.
Причината за участието на Историческия музей, по думите на директорката Снежана Велева, са няколко: “Въпреки досегашните изследвания на Велинградско да са от по-ранен етап от музикално фолклорните проучвания в България и да имат основополагащо значение, такова етномузикално изследване досега не е правено. Освен това в Чепинско живеят българи, армъни и цигани, които са християни и мюсюлмани, което пък е оказало влияние и има значение за музикалното развитие на нашия край.”
По проекта предстои да бъде направено теренно проучване на традиционната музика и танц, на многогласието, на двугласното пеене, на обредите, на всекидневната и празничната ни култура. Ще се събират и съвременни песни и танци, които реално съществуват в нашия живот.
Получените резултати ще бъдат насочени към академичната и университетска общност, ще се разпространяват от членовете на екипа в национални и международни научни форуми, а научният екип предвижда и провеждане на семинари, изработване на мултимедиен продукт с представителни аудио, видео, фото и текстови материали на два документални филма за музикалния и танцов фолклор на Велинградско, включително и на преселниците от и в нашия край.
За финал на проекта се предвижда организирането и на заключителна кръгла маса и издаването на тематичен сборник с изследователски разработки, който да помогне за отварянето на изследователската работа към повече хора, а като научен продукт да стане еталон за регионално изследване в България и на Балканите.
Директорката на Историческия музей Снежана Велева вярва,че велинградчани и хората на Чепинско ще окажат пълно съдействие и ще помогнат за успешното осъществяване на проекта. Всеки,който се вълнува от темата на проекта и може да помогне в събирателската дейност, може да се обръща към етнолога на музея и член на научния екип Георги Куманов.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България