Велинград - online - Трима “ветерани” извадиха трите кръста на Богоявление 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Трима “ветерани” извадиха трите кръста на Богоявление
Публикувано 2011-01-11 09:41:14 от темпо

Това, което свързва Ботьо Димитров, Николай Сейменов и Димитър Джальов е, че и тримата имат в биографиите си един и същи факт: по няколко пъти са вадили кръста на Йордановден. Късметът ги споходи и тази година, въпреки че конкуренцията беше голяма - общо 24 млади мъже скочиха за кръста в трите квартала на Велинград.

Минусови температури и ярко януарско слънце белязаха празника на 6 януари. Подходящото време доведе на езерото Клептуза много хора - вероятно тази година посещаемостта беше рекордна, а и точно тук традицията за Богоявление се изпълнява в оригиналния си вариант с хвърляне на кръста в течаща вода. Рекорд записаха и желаещите да участват в ритуала, чийто брой беше 12. След като отец Ангел от храма “Свети Георги” извърши тържествения водосвет и хвърли кръста в езерото, дузината младежи скочиха в студеното езеро. Най-бърз и съобразителен отново беше Ботьо Димитров, който е истински “ветеран” - скача за кръста за четвърти път и успява да го хване за трети път. Победителят получи множество поздравления и пожелания за здраве и късмет от многобройната публика.
Екстремна бе ситуацията на Централния минерален плаж в кв. Лъджене, където също се събраха доста хора. Заради ниските температури водата в големия басейн бе изцяло покрита с лед и подготвилите се за скок 7 млади момчета плуваха сред ледени късове. Кръста хвърли отец Александър от църквата “Успение Богородично”, а минута по-късно бе изваден от Димитър Джальов. Точно както преди една година, Димитър Джальов ознаменува своята победа по атрактивен начин: застана на едно от стартовите блокчета край басейна и скочи в ледената вода със задно салто. Хората споделиха радостта му с с бурни аплодисменти.
“Ветеран” извади кръста и от водите на плаж “Терма” в кв. Каменица. Отец Антон от храма “Света Троица” извърши тържествения ритуал, след което в басейна скочиха петима младежи. За втори път щастието да извади кръста се падна на Николай Сейменов, чийто брат Георги същото преди години беше сред “ветераните”.
Няма спор, че хвърлянето в ледените води за кръста, е екстремално преживяване - и физически, и емоционално. Този път един от смелчаците минути след ледената баня се озова в Бърза помощ, където за него се погрижиха медиците.
През годините малко останаха събитията, на които се стичат толкова много хора във Велинград, както ритуалът на Богоявление. Традицията се е попроменила, но сред велинградчани е запазена вярата в очистителната и могъща сила на водата, благословена от Бога.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай