Велинград - online - Нови правила и само 3 акта за тютюнопушене 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Нови правила и само 3 акта за тютюнопушене
Публикувано 2011-01-11 10:15:03 от темпо

В средата на декември 2010 г. влезе в сила Наредбата за условията и реда за тютюнопушене в закрити обществени места. Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) дадоха гратисен период по време на Коледните и новогодишните празници. Но още в първата седмица на новата 2011 година стартираха и проверките.

От РИОКОЗ - Пазарджик отчетоха, че през изминалите работни дни са извършили проверки дали се спазва наредбата за тютюнопушене в 80 заведения, 21 училища и 8 обекта с обществено предназначение в Пазарджик и Велинград. Здравните инспектори са установили, че задължителните маркировки, които сочат дали в обектите се пуши или не, са поставени. Повечето от собствениците са съобразили дейността си с новия по-строг контрол по отношение на тютюнопушенето. Доказателство е и това, че при проверките са открити нарушения само в 3 обекта, на които са съставени актове.
Практиката във Велинград показа, че повечето от заведенията с площ до 50 кв.м. избраха да разрешат тютюнопушенето. Цигареният дим има трайно присъствие и в огромна част от по-големите заведения в курорта, тъй като според туристическия бранш обратното би отблъснало клиенти. Но заради завишените изисквания към заведенията, които предлагат хранене, тютюнопушенето вече е изцяло забранено в няколко ресторанта във Велинград.
Междувременно от РИОКОЗ - Пазарджик дадоха подробни разяснения по най-често задаваните въпроси във връзка с новата наредба, тъй като много фирми и граждани все още имат неясноти. Ето някои от актуалните въпроси и отговори, за да си сверим часовниците с новите правила:
* Ако в салон за пушачи влезе лице под 18 години с придружител, кой носи отговорност?
Отговорността е споделена между собственика на обекта и придружителя. Държавните здравни инспектори ще наложат санкция и на двамата. Това трябва да имат предвид например родителите на деца до 18 години, ако решат да влязат с тях в сладкарница, където се пуши.
* Какво се прави при мероприятия като сватби и др. в обекти, където е забранено тютюнопушенето или има обособена зала за пушачи?
Организаторите на мероприятието избират къде да се проведе - в залата за пушачи или за непушачи. Не трябва да се правят изключения, с които да се нарушава наредбата.
* Как се регламентира тютюнопушенето в помещения с естествена вентилация? В помещения, където се допуска тютюнопушене, задължително трябва да се изгради механична вентилация според изискванията на Наредба 15 от 2005 г. Това се прави независимо от това дали е осигурена естествена вентилация.
* При влизане в заведение може ли да се преминава през салона за пушачи, за да се влезе в салон за непушачи?
Не, собственикът на заведението не може да налага на клиентите непушачи да влизат в салона за пушачи, за да стигнат до тази част от обекта, в която не се пуши.
* Как се нормира обособеното самостоятелно помещение за пушене в сградите с обособени работни места?
Работодателите не са задължени да обособяват самостоятелни помещения за пушене, ако нямат възможност или не желаят да правят това. Ако в закритите работни помещения е забрането тютюнопушенето, се поставя надпис “Пушенето забранено! При нарушение позвънете на телефон....”.
* В заведения на изцяло нощен режим на работа с площ по-голяма от 50 кв.м., може ли да бъде обявено тютюнопушене в цялото заведение или трябва да се обособи самостоятелно помещение?
В заведенията с изцяло нощен режим на работа се допуска тютюнопушене без обособяване на сомостоятелни помещения, като следва да има ефективна работеща вентилация и съответната маркировка.
Тепърва ще свикваме с новите разпоредби за тютюнопушенето. За още информация и сигнали РИОКОЗ - Пазарджик обяви телефон 034/ 437 227.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай