Велинград - online - Господа управляващи, да поработим за Велинград! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Господа управляващи, да поработим за Велинград!
Публикувано 2011-01-11 10:25:53 от темпо

На 7 януари 2011 г. Инициативният комитет “Да поработим за Велинград” изпрати отворено писмо, адресирано да председателя на Общински съвет - Велинград Мустафа Джамбаз, кмета на Община Велинград Иван Лебанов и до редакцията на вестник “Темпо”. Публикуваме писмото със съкращения.


Започва последна година преди новите избори за местна власт. Налага се в нейното начало да си кажем някои нещица, попречили да се изпълняват поетите обещания пред нас, жителите на община Велинград.
Да започнем със стопаните - Общинския съвет
1. Управлението си остана с председател на Общинския съвет, работещ на 4 часа и технически секретар, който винаги беше на разположение на гражданите.
2. Тримата заместник-председатели - политически личности, си бяха разпределили задълженията: - един да брои гласовете на общинските съветници по време на сесии
- втори - да ги записва
- трети - да взима думата по няколко пъти за сметка на другите двама. 3. Общинските съветници:
- две години упорито се съюзяваха на политически принцип за задоволяване на икономически интереси на някои личности. - една година се лутаха между дълг и интереси, а някои все пак осъзнаха, че има понятие дълг.
- последната година - ще доживеем, ще видим. Дано бъде съгласно законите, в името на гласоподавателите.
- общинските съветници и на заседания на комисиите, и в много случаи бяха на границата за кворум. Водещ по отсъствия е Янко Сачков, явно си има работа младежът.
4. Комисиите на Общинския съвет - признават само съвещателни функции, но напомняме, че не са приели важни подзаконови актове, което и причина за недостатъци в управлението - особено по отношение на общинска собственост, образование, култура и вероизповедания, пътища и др. А за контрол?!
5. Обещаха ни прозрачност. А четейки Бюлетина на Общинския съвет, хората нищо не разбират от решенията - няма имена, адреси, обекти и много други данни съгласно законите. Продължават “хитринките” - ако мине номерът, се вършат беззакония. Така се стига до злоупотреба с доверието на жителите.
6. Обещаха ни плановост и отчетност, а такива липсват. Програмите за работа на Общинския съвет се повтарят в годините. Ако има нещо различно - не се изпълнява. Липсва отчетност - в Правилника на Общинския съвет е казано кога и какво, но явно няма кой да свърши тази работа.
А за отчета на решенията, пътуващи по дългия път на съдебните дела, изобщо нищо не се казва или отчита. Считаме, че от броя на върнатите решения се съди за компетентността на управляващите. Настояваме да се обяви колко пари са похарчени за адвокатски хонорари.
7. Общинският съвет и комисиите пренебрегват много важно задължение - да разглеждат и дават писмени отговори на важни питания на жителите: за минералните бани, общинската собственост, пътищата, спазване на законодателството в транспорта, по отношение на културното наследство и др.
8. Председателството на Общинския съвет:
- не представя ежемесечно на комисиите издадените от кмета актове (член 107, ал. 3 от Правилника) - не представя на 3 месеца отчет за изпълнение на решенията на Общинския съвет (чл. 108 от Правилника)
- не обсъжда на сесия през април и октомври изпълнението на бюджета на общината, което води до провал на финансовата политика на общината и неточно планиране на бюджета.
9. Общински съвет не изисква ежегодно да се представя обосновано искане от директорите на училища и детски градини за маломерни класове и групи, което води до източване на бюджета. Общинска администрация
Това е механизъм, от движението на който Община Велинград може успешно да се придвижва напред във времето. Тук политика не бива да има, необходими са квалифицирани екипи от професионалисти. А дали е така - да си кажем някои нещица:
1. Кмет и 4 щата заместник-кметове - огромен екип, който ако работеше в екип и заедно с директорите на дирекции бяха преминали поне кратък курс по управление на дейностите в общината:
- нямаше да се върши работа на парче, ако назначените главни специалисти, експерти, инспектори имаха необходимия професионален ценз и знания по управление на общината и дирекцията.
- нямаше да се злоупотребява с доверието на кмет, общински съветници, държавни институции и най-вече с доверието на нас, жителите. - нямаше да има нападки, заплахи и непристойно поведение на общински сесии.
2. Ако се спазваше Законът за общинската собственост и Наредбата, нямаше да се внасят решения, които са против интересите на обществото. Нямаше да има паркинги в паркове, бани в хотели, предложения за оформяне на парцели за жилищно строителство и търговия в паркове и мното други: внасяни -неприемани, внасяни - връщани, внасяни - изтегляни, внасяни - тихомълком приемани, докато се разбере за какво са и т.н.!
3. Ако имаше годишен план за стопанисване на общинската собственост:
- нямаше да има неотчетени договори за десетки хиляди левове, нямаше да се прави политика с павилиони, табели, огради, нямаше за общински обекти в центъра да се получава минимален наем, а същите да се преотдават за хиляди левове.
- нямаше паркове като “Женска баня”, “Бор”, “Клептуза”, “Чепино бани” да се ползват и разпореждат като частна собственост съзнателно, безотговорно, безнаказано вече много години.
- нямаше да се сключват много договори с минимално или без заплащане, което е против закона и води до ощетяване на бюджета - включително за политически партии, държавни институции.
4. Във Велинград през 1977, 1986 г. са одобрени десетки обекти за паметници на културата. Случаят с баните, състоянието на къщите са явно доказателство за отношението на общинското управление към малкото богатство за представяне пред гости и ползването на балнеолечебниците. Отново заобикалянето на законите от общински служби, внасяйки проекти за решения, които са против интересите на общината, са дело на личности с недостатъчна квалификация или престъпна защита на лични интереси.
5. Работа на парче води до подигравка с проблемите на хората. Ако имаше контрол:
- нямаше за почистването на участък от река “Чепинска” от моста до гробището до този пред бившия дървопреработвателен завод да са отчетени над 30 000 лева по фактура, а в действителност - нищо не е направено.
- улица “Самуил” - правена недоправена, а похарчени хиляди.
- нямаше да се иска кредит за 5 милиона лева само с един проект за решение. - а за пътя в Индустриална зона посока Чепино - без коментар!
6. Ако беше спазен Законът за пътищата и Наредбата, щеше да има 15-годишен перспективен план и задължително годишен и с тях да бъдат запознати хората и нямаше да се случват безброй реакции на жителите:
- по отношение на дупките по пътищата и разбитите коли;
- че се отчитат ремонти, а те не са правени (за това са информирани службите);
- че се прави тротоар на отсечка от пътя само на едната страна, а другата остава разбита;
- че няма паркинги и ред за паркиране, особено в кв. Лъджене - района на центъра, Пазара, РПУ, Плажа и др.
- че трета година указателните табели за пътя са украсени с табели за хотели;
- и без коментар за паркирането в тревни площи и в паркове!
5. Ако имаше стратегия за развитие на образованието и задължителните планове:
- нямаше да се допуснат унизителни неща в системата като разрешаване на маломерни класове и групи в детските градини без подробен анализ - предложения от директорите на училища и ЦДГ пред Общински съвет.
- нямаше да се случва водене на деца-фантоми в детската градина в Грашево и хранене на децата с варени картофи за следобедна закуска. Всички знаем, че тези деца си ядат на воля картофи вкъщи, те не заслужават това.
Не можем да спестим факта, че изключително занижен е контролът от Дирекция “Образование, култура, вероизповедания” за доставките на хранителни продукти в детските градини. В детски заведения не са извършвани замервания за ел. безопасност, не функционира трудова медицина - за този контрол става дума.
6. Важен проблем на града, негово минало - бъдеще са минералните води. Ако директорите си познаваха службата, щяха да знаят, че Велинград няма подземен кадастър на минералните води, че водопроводите над 10 км са частна собственост. Персонална отговорност за това имат председател на Общинския съвет, кмет и управител на “ВКТВ”. Дано през последната година на мандата се подпишат договорите с ползвателите и започне изготвяне на подземен кадастър.
На работа, господа - започнете с отварянето на бани.
Ние, жителите на общината, вече 20 години се наслушахме на обещания преди и след избори. Затова ви заявяваме, че трябва преди изборите да отчетете подробно вашия принос - личен на общинските съветници, кметове и директори - за благополучието и развитието на Община Велинград. На работа, господа!
Инициативен комитет “Да поработим за Велинград” с председател София Ключкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай