Велинград - online - 3 години линейка бездейства, а сърничани са без спешна помощ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

3 години линейка бездейства, а сърничани са без спешна помощ
Публикувано 2011-01-18 09:02:22 от темпо

Точно преди 3 години, на 18 януари 2008 г., цяла Сърница се събра на площада, за да посрещне едно дълго чакано дарение - линейка “Мерцедес”, която да реши трудния проблем за транспортиране и първа помощ за нуждаещите до отдалечения на повече от 50 км Център за спешна помощ във Велинград. Линейката бе осигурена от Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”, а кметът на общината Иван Лебанов връчи ключовете на кмета на Сърница Мехмед Карамолла с чувство на изпълнено предизборно обещание.

Равносметката за изминалите 3 години обаче опровергава първоначалната еуфория. Кметът на Сърница Мехмед Карамолла казва: “Обезверени сме!” и пресмята, че за 3 години линейката е ползвана само веднъж и то за превоз на труп до Съдебна медицина в Пазарджик.
Къде се разминават желаното и действителното? Според г-н Карамолла основната причина е фактът, че автомобилът не е оборудван като линейка, в него липсва всякаква животоспасяваща апаратура и на практика е един фургон. За да бъде оборудван и да започне да функционира като линейка, са нужни 15 - 20 000 лева по сметки, направени с помощта на специалисти от СМП - Велинград. В сумата влизат оборудването, консумативи и издръжка на шофьор и е ясно, че тя е непосилна за кметство Сърница.
През годините сърнишкият кмет етърсил различни варианти. Водил е преговори с тримата лични лекари в Сърница при спешни случаи те да придружават болните с линейката, но това не влиза в техните законови задължения. Провел е срещи с ръководещата Центъра за спешна медицинска помощ - Пазарджик д-р Надка Пангарова за разкриване на мини-център за спешна помощ в Сърница. Оказва се, че изискванията за подобен център също са непосилни: 6 сестри, 6 фелдшери и 6 шофьори. На законодателен камък удрят и разговорите в Националното сдружение на общините в България с молба за съдействие при поемане на транспортните разходи от джипитата.
Вече два пъти кметът Карамолла изпраща мотивирано писмо до Министерството на здравеопазването с обяснение за отдалечеността на Сърница от Велинград и нужните минимум час и 10-15 минути, които понякога са фатални за болните. Но и предишното, и настоящето правителство отговарят по един и същи начин: не е целесъобразно да има спешен център в Сърница, тъй като според статистиката за 12 месеца само 27 пъти е потърсена спешна помощ.
Според г-н Карамолла тази бройка не отговаря на истината: хората в Сърница знаят какво е действителното положение и когато се наложи слизат със собствен транспорт до избран от тях спешен център (не само във Велинград). Допълнителна трудност е лошото състояние на пътищата, особено през зимата, когато не са опесъчени и почистени. В писмата си до Министерството на здравеопазването и до Комисията по здравеопазване в Народното събрание кметът на Сърница е описал и два фатални случая, завършили със смърт заради бавното транспортиране на болните до център за спешна помощ.
С тежката ситуация е запознат и областният управител д-р Дончо Баксанов. В края на миналата седмица той направи предложение до МЗ за допълнителна координация между спешните центрове на територията на областите Пазарджик, Пловдив и Смолян. Част от предложението е заради отдалечеността на спешните центрове във Велинград и Батак, болните от Сърница да се поемат първо от спешен център на територията на област Смолян.
Според кмета М. Карамолла сърничани са убедени, че вариантът да търсят спешна помощ в Девин, Смолянска област, няма да е работещ. Пътят от 45 км е много лош и изминаването му отнема дори и при хубаво време час и половина, а това наистина е дълъг срок, когато състоянието на болния изисква навременна медицинска намеса.
Да се върнем към линейката, която продължава да стои и бездейства. Трябва ли надеждите на сърначани да се крепят на това, че годината е изборна и все някой кандидат за власт ще помогне срещу техните гласове? Или пък най-после, в XXI век и в държава от ЕС, ще се намери институция, за която здравето на хората да е по-важно от политиката?
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води