Велинград - online - Бабинчетата записаха равенство между половете: 221 момичета и 221 момчета 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бабинчетата записаха равенство между половете: 221 момичета и 221 момчета
Публикувано 2011-01-25 08:59:54 от темпо

Тазгодишният Бабинден записа уникален факт: новородените жители на община Велинград през 2010 г. са 442, като момчетата са 221 и момичетата също са 221. В досегашната статистика винаги броят на момичетата е по-голям, но изтеклата година бележи равенство между двата пола.

На 21 януари 131 от новородените бебета участваха в традиционния ритуал “Именуване”, организиран от общината. Голямото фоайе от рано се изпълни с детска глъч и плач, с пременени и щастливи родители и баби, дошли да скачат с питата, да се хванат на хорото и да почерпят за голямата радост. Служителките на Обредния дом отправиха най-хубавите пожелания към бабинчетата, а фолклорният ансамбъл “Чепино” свири и пя за общото добро настроение. Общината осигури подарък спален комплект за всяко от децата.
Успоредно с празника във фоайето, в малката зала на общината учениците от Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” подредиха кулинарната изложба “Гозби и мезета за Бабинден”. Г-жа Тодорка Ланджова, помощник-директор в гимназията, разказа за местните традиции и представи книжката, в която учениците събраха разкази и рецепти за Бабинден с помощта на баби от цялото Чепинско корито.
Вкусната изложба имаше кратък “живот”, тъй като всички посетители бяха поканени да опитат гозбите, приготвени от ПГИТ “Ал. Константинов”, Клуба на пенсионерите от кв. Чепино и ресторантите “Чинарите” и “Александрия” и Альоша Зазьов. Кметът Иван Лебанов пръв похвали домакините за кулинарните им умения и запазването на местната традиция.
Представителният духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” поведе хората от общината към площада. С традиционната каручка маршрута измина групата за автентичен фолклор към читалище “Васил Левски” - така, както преди години са разкарвали бабите с каруца на Бабинден в Каменица.
Гости на официалното тържество за Бабинден бяха народният представител от ГЕРБ Ангел Даскалов, заместник-областният управител Ваня Минкова, председателят на Общинския съвет Мустафа Джамбаз, директорът на общинската болница “МБАЛ-Велинград” д-р Ташев, лекари гинеколози и акушерки, заместник-кметовете на общината.
Кметът Иван Лебанов подчерта, че за нас във Велинград Бабинден е голям и значим празник и благодари на всички, в чийто ръце се ражда новият живот, пожелавайки им още повече работа през 2011 г. Поздравителен адрес за празника изпрати депутатът от БСП и заместник-председател на Народното събрание Георги Пирински.
И тази година именно във Велинград бе тържественото удостояване със звание на избрания за най-добър акушер-гинеколог на България. Г-н Лебанов връчи плакета “Най-добър акушер-гинеколог за 2010 г.” на д-р Иван Диков, който в момента работи в столичната болница “Шейново”, а трудовият му път преминава през болницата в Благоевград, Университетска болница “Майчин дом” и “Токуда”. Д-р Диков си спомни и благодари на своите учители в трудната професия и на колегите си лекари и акушерки. “За нашата професия трябва голямо сърце и затова благодаря на всички с големи сърца”, каза д-р Иван Диков. От името на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите той бе награден и с уикенд за двама в СПА хотел “Холидей”.
С наградата за най-добър акушер-гинеколог на община Велинград за 2010 година бе удостоен д-р Йордан Йончев, завеждащ АГО в общинската болница, а наградата за най-добра акушерка бе за Светла Гинчева. И двамата честитиха най-хубавия празник на Велинград и посветиха своите отличия на целия колектив на АГО в “МБАЛ-Велинград”. Към наградите всеки от тях получи и вечеря за двама в ресторант “Том и Нези Класик”.
Благодарността на майките към всички лекари и акушерки, помогнали при раждането на техните деца, изрази Зорница Аленкова. Личната й благодарност за чудото на раждането на нейния първи син бе към д-р Йончев и екипа на “МБАЛ-Велинград”.
Тържеството на площада завърши така, както всяка година: с възстановка на обичая “Бабинден”, с празничното настроение на песните и танците в изпълнение на самодейците от читалище “Васил Левски”.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола