Велинград - online - Местните данъци без увеличение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Местните данъци без увеличение
Публикувано 2011-01-25 09:12:16 от темпо

До 31 януари 2011 година Общинският съвет трябва да определи размерите на няколко местни данъка. Ако съветниците не гласуват нови размери, данъците на велинградчани остават като през 2010 година. Очаква се точно това да се случи на предстоящата на 27 януари сесия на местния парламент.

Предложението на Общинска администрация не предвижда повишение на данъка върху недвижимите имоти. Той ще се плаща на две равни вноски о 1 март до 30 юни и до 30 октомври. Гражданите, които го платят за цялата 2011 г. в периода 1 март - 30 април, ще ползват отстъпка от 5%.
Аналогична е ситуацията за данъка върху превозните средства, където също плащането между 1 март и 30 април осигурява отстъпка от 5%.
Според внесения проект за решение се запазва без промяна и размерът на таксата за битови отпадъци. Новината е добра за гражданите, но сигурно ще предизвика недоволство сред хотелиери, които през цялата 2010 г. настояваха за по-ниска такса смет.
Промени настъпват с въвеждането на туристически данък вместо досегашната туристическа такса. По закон Общинският съвет определя размера на туристическия данък в границите от 0.20 до 3 лева за всяка нощувка събразно населените места в общината и категорията на местата за настаняване. До момента туристическата такса в община Велинград се равняваше на 1 лев за нощувка, без разлика за категорията на хотелите, квартирите и населените места. Сега са предложени за обсъждане 3 варианта, в които размерът на навоя данък варира от 0.60 лева за категория 1 звезда до 2 лева за категория 5 звезди. Крайното решение ще вземе Общинският съвет, който ще трябва да преценява поне в две посоки. Първо: как ще се отрази на приходите в общинската хазна въвеждането на туристическия данък и второ: как малките хотели, къщи за гости и квартири ще се справят с новото изискване на закона задължително да заплащат 30% от данъка, определен при пълен капацитет, независимо дали обектът се използва.
В следващия брой “Темпо” ще публикува точния размер на местните данъци и такси, които определи Общинския съвет.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България