Велинград - online - Библиотеката в Чепино е първата с компютърна зала и безплатен интернет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Библиотеката в Чепино е първата с компютърна зала и безплатен интернет
Публикувано 2011-02-01 08:39:52 от темпо

Бързам, за да присъствам на откриването на компютърна зала в библиотеката в кв. Чепино. Правя малък експеримент: питам ученик как да стигна до библиотеката, но момчето свива рамене “Не знам”. След същия въпрос, зададен към трима възрастни мъже, спрели за раздумка на центъра, веднага ми посочват вратата и ме упътват, че има стълби.

Мисля, че има шанс тази ситуация скоро да се промени и младите хора от квартала (и не само) да научат пътя към библиотеката. От 28 януари 2011 г. тук заработи зала с 5 нови и модерни компютри плюс безплатен интернет и плюс цялостна периферия за сканиране и печат.
В библиотеката в Чепино са инвестирани част от 15-те милиона долара, осигурени от фондация “Бил и Мелинда Гейтс” за програмата “Глоб@лни библиотеки”, а софтуерните продукти са дарение от “Майкрософт”. В България “Глоб@лни библиотеки” работи по наистина мащабен замисъл за разширяване дейността на традиционните библиотеки, а чрез това и за приобщаване на много българи към глобалното информационно общество. Идеята е в рамките на 5 години да бъдат разкрити компютърни зали с безплатен достъп в 900 библиотеки в цялата страна и да бъдат обучени 3000 библиотекари. Това става с общите усилия на Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие.
Във Велинград първата такава зала е в библиотеката към читалище “Св.св. Кирил и Методий” в кв. Чепино, което даде повод на отец Ангел от църквата “Свети Георги” след отслужения водосвет да се пошегува, че за първи път Чепино е изпреварило Каменица. Гости на тържественото откриване бяха кметът на общината Иван Лебанов, зам.-кметът Георги Янчев и колеги от читалищата в Лъджене и Каменица.
Г-жа Николина Коцева от пазарджишката библиотека “Никола Фурнаджиев” подчерта, че за разлика от другите интернет-зали тази в библиотеката е безплатна и е за всички. Главната цел на проекта е да се върнат читателите, библиотеките да са живи и да се превърнат в обществени центрове от XXI век. Със самочувствието, че читалището в Чепино е пионер в тази сфера, председателят Георги Василев благодари за създаването на новата зала. Благодарност за важната придобивка за хората и квартала отправи и кметът Иван Лебанов с пожелание в библиотеката да има много посетители и много работа. Поздравителен адрес към читалището изпрати г-н Трендафил Меретов от “Глоб@лни библиотеки”, а емоционалният финал на откриването бе импровизираното изпълнение на “Многая лета” от отец Ангел и чепинските самодейци.
Както в името на програмата “Глоб@лни библиотеки” са съчетани традиционната азбука със символа на интернет @, така и в новата зала на едно място са събрани книги и модерни компютри. Това съжителство на “мишката и книжката” е едно от задължителните условия на проекта и е ясен знак, че новите технологии не идват, за да заменят и изместят четенето и книжното богатство, а за да ги разширят и направят по-близки до съвременния читател.
Съвсем не на последно място: включването на Велинград в “Глоб@лни библиотеки” стана и благодарение на огромната помощ и родолюбиво съдействие на нашата съгражданка Ани Попова, която работи по международната дейност на програмата и на д-р Александър Попов, който винаги е съпричастен към библиотеката в кв. Чепино. Специална благодарност към тях отправи председателят на читалище “СВ. св. Кирил и Методий” Георги Василев.
По същата програма предстои откриване на по-голяма зала с 12 компютърни конфигурации в библиотеката към читалище “Отец Паисий” в кв. Лъджене. Очаква се това да стане до месец юни 2011 г., като залата ще бъде и обучителен център за Велинград и съседните общини, за да се спести трудното пътуване на библиотекарите от целия регион до Пазарджик. А на самото тържество желание да се включат в програмата изрази и Мария Матева, председател на читалище “В. Левски” в кв. Каменица. Нищо по-хубаво от това библиотеките да са живи и младите хора да намерят пътя към тях.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води