Велинград - online - Лавина от идеи за освобождаване от такса смет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Лавина от идеи за освобождаване от такса смет
Публикувано 2011-02-01 08:54:31 от темпо

Таксата за битови отпадъци и данъкът върху недвижимите имоти, които ще плащат гражданите и фирмите в община Велинград през 2011 г., няма да се увеличават. Те остават без промяна, както през предходните 2009 и 2010 година, реши Общинският съвет.

Спорните моменти по темата за такса смет бяха два. От името на всички директори на общински училища и детски градини Емил Моллов поиска те да бъдат освободени от плащане на таксата за битови отпадъци. Нито една община в област Пазарджик не събира тази такса от училищата, тъй като в техните делегирани бюджети има едва 20% за издръжка. Училищата не са търговски дружества и не трябва да се ощетява образователната система, подчерта директорът на СОУ “Васил Левски” Емил Моллов.
Като ползватели на общински имоти училищата са освободени от данък сгради, но таксата за битови отпадъци остава, напомни директорът на “Данъчи и такси” в ОА Спас Шулев. Той подчерта, че и досега такса смет не е събирана от детските градини, но училищата разполагат с делегирани бюджети. Г-н Шулев обясни на съветниците, че от 2011 г. общината ще трябва да отделя и по 120 000 лева за Министерството на околната среда и водите като такса за рециклиране и депониране на отпадъци, което ще натежи на общинския бюджет.
Предложението за освобождаване от такса смет на училищата “повлече крак”. Като “обикновен гражданин” Фидел Беев поиска таксата да бъде намалена за всички граждани и фирми. Последва предложение от Снежана Велева от такса да бъдат освободени и културните институции - музей, галерия, читалища, църкви. Кметът Иван Лебанов иронизира ситуацията с предложение да бъдат освободени и всички безработни, а от залата се чуха гласове за самотните майки, пенсионери и т.н.
От лавината идеи за освобождаване от такса смет съветниците подкрепиха само предложението за общинските училища, които през 2011 г. няма да дължат пари за сметосъбиране, но такова ще се извършва по договора с “Еко Титан” - явно за сметка на общината.
Другият спорен момент бе за населените места, в които няма организирано сметоизвозване. Проблемът постави съветникът Али Мареков за селищата около Света Петка. Искането хората да бъдат освободени от такса за услуга, която не получават, се сблъска с факта, че предоставените от “Еко Титан” съдове за смет за селата били разположени единствено в Света Петка. Темата ще се доизяснява на среща с фирмата, а решение не бе гласувано, тъй като съществува законов текст.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води