Велинград - online - Гласуваха новия туристически данък: 60 стотинки за квартирите, 1.50 за хотелите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Гласуваха новия туристически данък: 60 стотинки за квартирите, 1.50 за хотелите
Публикувано 2011-02-01 08:57:17 от темпо

Ако едно четиричленно семейство реши да почива през 2011 година във Велинград, в цената за квартирата или хотела ще му бъде начислен новия туристическия данък. Досега хотелиерите включваха в цената туристическа такса - по 1 лев на ден за всеки възрастен. От новата година таксата се заменя с данък, чийто размер Общинският съвет определи на сесията на 27 януари:

категория 1 звезда - 0.60 лева за нощувка
категория 2 звезди - 0.80 лева за нощувка
категория три звезди - 1 лев за нощувка
категория 4 звезди - 1.20 лева за нощувка
категория 5 звезди - 1.50 лева за нощувка
Примерното 4-членно семейство вече ще плаща повече и една от причините е, че досега децата бяха освободени от такса, но занапред данък ще се дължи и за тях. Ако избере квартира или къща за гости с до 2 звезди, туристическият данък за четирима ще е с 40 стотинки повече от досегашната такса за двама. При настаняване в хотел 3 звезди също ще плаща като досега, но плюс левче за всяко от децата. В хотел 4 и 5 звезди повишението е по-чувствително - за 4 човека в цената на нощувката в 5-звезден хотел ще се включват общо 6 лева, което за седмична почивка вади от семейния бюджет 42 лева.
Подобен приход е добре дошъл за общината, обаче има няколко големи “но” и те се чуха по време на дискусиите и в комисията по туризъм, и на сесията. Основните тези прозвучаха така:
ОА: Печелим при всеки от трите варианта
Директорът на “Данъци и такси” в общината Спас Шулев представи пред съветниците 3 възможни варианта за новия туристически данък. В първия вариант според категорията размерът варираше от 0.60 до 1 лев за нощувка; във втория - от 0.60 до 1.50; в третия - от 0.80 до 2 лева. И в трите варианта сумата, която общината очаква да получи от туристически данък през 2011 г. е по-голяма, отколкото досега, подчерта г-н Шулев. Причината е в новия законов регламент: хотелите вече са длъжни да внасят данък на база 30% от регистрираната си леглова база, независимо дали тя е пълна или не. Ако пълняемостта надхвърли 30%, ще доплащат.
Туристическият бранш: нека повишението да е от догодина
Местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите изпрати до Общинския съвет декларация, която така и не бе прочетена в залата. От туристическия бранш изразиха готовност за увеличение на сумите, но заради тежката икономическа ситуация предложиха това да се случи не през 2011, а през 2012 г.
От позицията на човек, който от 30 години се занимава с туризъм, съветникът Борис Голомехов призова да не режем клона, на който седим, защото туризмът е един от малкото работещи отрасли във Велинград. Той предложи да бъде приет първи вариант с най-ниските такси и обърна специално внимание на проблема с частните квартири. През лятото Велинград се посещава от около 4000 македонски туристи със среден престой 10 дни и около 30 000 български граждани с престой 3 дни. Де факто към момента туристическата такса от огромната част от тези гости не влиза в общината, защото квартирите са в сивия сектор. За да излязат повечето от тях “на светло”, Б. Голомехов предложи за квартирите данъкът да бъде минималния по закон - 20 или 30 стотинки.
“Съгласен съм да бъде намален данъкът за частните квартири, но 60-70% от тях не са категоризирани, защото трябва да плащат патентен данък 100 лева за легло. Без значение колко ще направите туристическият данък, заради този патент частните квартири няма да излязат от сивия сектор”, каза Спас Шулев. Според съветника Тома Пачалов изходът е общината да лобира в Народното събрание за отпадане или намаление на патента.
Управителят на БЛЦ “Камена” Георги Михайлов постави акцент върху многократно дискутирания проблем как се събира туристическата такса, защо едни хотели плащат реални, а други символични суми, защо клиентът плаща, тъй като сумата е включена в цената на нощувката, но парите не влизат в общината.
В отговор Б. Голомехов посочи, че от 92 650 лева през 2006 г. приходите от туристическа такса в периода 2008-2010 г. са нараснали до 217 000 - 219 000 лева. Сумата се върти около 219 000 лева, защото плащат колкото са си наумили и се събира само 1/5 от реалното, опонира Александър Гагов.
Кметът Иван Лебанов каза, че всички във Велинград знаят, че частните хотели укриват туристическата такса и тя се плаща основно от държавните хотели и почивни бази. Общинска администрация е организирала групи за контрол, но при посещенията си в хотели те са били ругани, гонени и заплашвани. Поискана е справка за регистрираните туристи, но в официален отговор от РПУ на МВР се казва, ча такава информация не може да бъде дадена на общината.
Заместник-кметът с ресор туризъм Дияна Кехайова напомни на съветниците и на всички, които се интересуват, че на сайта на общината всеки месец се публикува справка кой хотел какви суми е внесъл като туристическа такса.
С 1 глас “против” и 1 “въздържал се” съветниците масово подкрепиха описания по-горе втори вариант за туристически данък. В полза на този вариант бе и това, че отчита разликата в категориите на местата за настаняване.
Материалите от сесията подготви Елена Баева

ДЕКЛАРАЦИЯ
Ние, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Велинград, изразяваме нашето становище за запазване на варианта за размера на туристическия данък, предложен в закона за м. януари, а именно: категория 1 звезда – 0.60 лв.; категория 2 звезди - 0.80 лв.; категория 3 звезди – 1.00 лв.; категория 4 звезди – 1.00 лв; категория 5 звезди – 1.00 лв. за нощувка
В условията на икономическа криза и произтичащите от това последствия за туризма, намаляване на цените за нощувки и по-малкото туристи, посещаващи Велинград, води след себе си по-големи разходи за поддържане на хотелските комплекси. Нужна е реклама на Велинград и ние сме съгласни, че в общината трябва да постъпят повече средства, за да бъде наистина градът ни СПА столица на Балканите. Промяната на закона автоматично задължи всички хотелиери да плащат туристическия данък на базата обявените в удостоверенията за категоризирането им брой легла. Тази информация ще бъде публикувана в единен туристически регистър от МИЕТ и няма как да бъде укрита. Сам по себе си този факт води до увеличение на приходите от туристически данък, постъпващ в община Велинград, защото той трябва да бъде на база минимум 30% заетост на хотелите и местата за настаняване. Няма разлика между туристически данък платен за възрастен и за дете, т.е. за всички е единна ставка.
В тази връзка смятаме, че запазването на сумите в предложения от Общинска администрация вариант 1 ще увеличи приходите в общината за 2011 г. с около 50%, както и увеличението на разходите за хотелиерите ще бъде по-поносимо. Така смятаме, че е справедливо както за бизнеса, така и за общината.
Призоваваме Общински съвет Велинград да вземе под внимание нашето становище и заедно да продължим да работим за налагането на Велинград като атрактивна туристическа дестинация. Подкрепяме предложението за увеличение на курортната такса, но нека това да се случи за 2012 год.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България