Велинград - online - Язовир “Батак” с най-много нарушения 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Язовир “Батак” с най-много нарушения
Публикувано 2011-02-08 09:07:39 от темпо

Приключиха две национални проверки на язовирите, в резултат на които язовир “Батак” се оказа с най-голям брой нарушения. Оценката е в общия доклад на министерствата на околната среда и на регионалното развитие след проверка на 52 язовира на територията на цяла България.

Най-тревожната за населението констатация на проверяващите от двете ведомства е, че в язовир “Батак” се заустват непречистени отпадни води. Проблемът отдавна се коментира между хората, но сега вече и официално е потвърдено, че във водите на язовира се изливат нечистотии. “Батак” е третият по големина язовир в България, построен през 1959 година на територията на общините Ракитово и Батак. Сега язовирът се стопанисва от “НЕК” ЕАД - предприятие “Язовири и каскади”. Той има комплексно предназначение за хидротехнически, енергийни и напоителни нужди. И точно фактът, че вода от язовира се използва за напояване, а в същото време във водния басейн се заустват мръсни води, е повод за голямо възмущение и големи притеснения за здравето на хората от околните селища.
Факт са и големият брой нерегламентирани сметища в непосредствена близост до водния басейн, които през зимата са “замаскирани”, но през всички останали сезони са изключително грозна гледка с всички произтичащи опасности за здравето. От МОСВ и МРРБ при проверките са съставени 3 акта и 12 предписания.
На 1 февруари 2011 г. бяха обявени и резултатите от проверките, извършени от ДНСК за строежите в прилежащите терени на 53 язовири. Инспекторите са установили, че в момента има върнати имоти до самата вода на язовир “Батак”. Част от техните собственици са представили строителни книжа и нотариални актове. Тъй като котата за висока вода не е маркирана, не може да се каже кои имоти попадат в “чашката” на язовира. В заливаемата зона на яз. “Батак” има незаконни строежи - от проверените 26 строежа 24 са незаконни и са започнали административни производства за тяхното премахване. На други 17 строежа е издадена забрана за ползване, а на 3 за спиране на строежите.
Подобна е ситуацията в друг язовир в нашия регион - “Доспат” до Сърница, където също в заливната зона има заварени строежи, за които не могат да се предприемат действия за премахмане. От проверените 32 строежа незаконни са 10 със заповед за премахване, 7 със забрана за ползване и 4 със спиране на строителството.
Единственият язовир в нашия регион, около който не са открити незаконни строежи, е “Беглика”. На яз. “Белмекен” има само една самосрутваща се сграда, а антирекордьор е яз. “Широка поляна”, където от проверени 43 обекта незаконни са 41.
От ДНСК смятат, че ефекът от започналите производства срещу незаконните строежи ще бъде факт към края на месец май 2011 година.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води