Велинград - online - “Сухата пещера” привлича пещерняци и... иманяри 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Сухата пещера” привлича пещерняци и... иманяри
Публикувано 2011-02-08 09:08:49 от темпо

Близо до “Лепепница”, на около 2 км в посока Велинград, се намира “Сухата пещера”, наречена още “Дупчето” в книгата на Боян Петров “Пещерите в България”. Тя е открита през 1991 г., а от есента на 2010 г. по препоръка на Българската федерация по спелеология ракитовските пещерняци от сдружение „Сюткя” се заеха с обследване и картиране на непроучената природна забележителност. Данните вече са заснети и в момента Коста Стоичков от софийския клуб “Хеликлид” извършва тяхната обработка. На база на събраните данни ще се направи специализирана карта на пещерата и след това тя ще влезе в картотеката на федерацията.

При обхода в “Сухата пещера” са установени 20 дългоухи прилепи. А преди седмица са отчетени и няколко иманярски набези, съобщи председателят на “Суткя” Свилен Топчиев. В пещерата има следи от човешко присъствие, тя е била обитавана. По пода има следи от разкопки на иманяри, които вероятно са търсили останки от керамика, предполага г-н Топчиев. Той предупреди, че “Сухата пещера” не е отворена за посетители, в нея няма никакво обезопасяване и не е желателно да влизат хора без нужната подготовка и екипировка.
2011 година обещава да е интересна за любителите на пещерите от региона. “Темпо” вече съобщи новината, че през май “Суткя” ще е домакин на поредния конгрес на Българската федерация по спелеология. А през юли национален екип от всички пещерни клубове в страната ще проучва пещерите в Чепинско - ще се заснемат данни и ще се прави картиране. Районът е богат на пещери и това го прави интересен както за пещерняците, така и за науката.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай