Велинград - online - Подготвят 24 планински водачи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Подготвят 24 планински водачи
Публикувано 2011-02-15 08:20:26 от темпо

По спечелен от общините Велинград и Ракитово и Бюрото по труда проект в общинския бизнесцентър в нашия град се провежда курс за планински водачи с инструктор Васил Тодев. Курсът се финансира по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и Министерството на труда и социалната политика.

Проектът е за трайно безработни хора и в продължение на 6 месеца и 600 часа (от които 60% практически занаятия) 5 човека от Велинград, 4 от Сърница, 9 от Ракитово, 4 от Костандово и 2-ма от Дорково ще придобият квалификация за планински водачи и след завършване на курса в продължение на 1 година ще имат работа, осигурена от общините във Велинград и Ракитово.
Инструкторът Васил Тодев каза, че целта на курса е да осигури обучен персонал, които да може да задоволи все повече нарастващите нуждите на посетилите нашия край туристи не само от минерална вода и СПА, но и от опознаване на природата, историческите и археологически обекти, с които сме много богати: връх Острец, Калето, Градот, Стария чарк, Славееви скали, Кладова, Елин връх, Цепина, Пашино бърдо, Кулата, Алков камък, пещерата Лепеница, връх Сютка... И добави, че курсът позволява инвестиране на средства за обучение, бъдеща работа и е добра възможност за развитие в областта на туризма, както и за изучаването на основните принципи на създаване и водене на група в планината, създаване на туристически продукт, ориентиране и работа с карта, пещерно дело, метеорология, биоразнообразие, защитени територии, основи на туризма и създаване и развитие на бизнес предпреимачество.
Курсът на практика ще осигури квалифицирани планински водачи за провеждане и развитие на алтернативния културно-исторически и археологически туризъм.
На въпроса какво им дава обучението курсистът Васил Марков от Велинград отговори, че причината да се запише в курса за планински водачи не е само проблемът, че е трайно безработен млад човек. За него основен мотив е, че професията на планинския водач в нашия край има бъдеще, “а като се прибави и любовта към родния край и гората, нещата си идват на мястото”.
Атанас Дъбов, също курсист от Велинград, бе категоричен: “Обичам да се разхождам из планината. Какво лошо има да науча и други хора да заобичат разходките из гората? Курсът ми дава неща, които не съм знаел - маршрути, по които не съм минавал и още много и полезна информация.”
Освен това и двамата курсисти отбелязаха, че курсът обогатява познанията им не само за Чепинския край, но и за целите Родопи, за другите планини на България, за обекти и защитени местности и видове...
В рамките на проекта на курсистите предстои да изградят по един заслон в двете общини Велинград и Ракитово, да маркират пътеки и да обясняват на хората колко вредни и опасни не само за биоразнообразието в планината, но и за живота и здравето на спокойно разхождащите се в планината хора, е карането на АТВ-та в гората.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай